Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 | 21:59

Κίτρους: “Και σήμερα υπάρχουν οι σύγχρονοι Δημήτριοι και Νέστορες της πίστεώς μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με κάθε επισημότητα η πόλη της Κηφισιάς τιμά την μνήμη του πολιούχου της Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου. Φέτος οι εορτασμοί είναι ακόμα πιο λαμπροί αλλά και ιστορικοί για την Κηφισιά, καθώς φιλοξενείται τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Δημητρίου από την Μητρόπολη Βεροίας.

Στον αποψινό πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Κηφισίας κ. Κύριλλος και ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως Κηφισίας αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των πιστών που προσήλθαν αθρόα για να προσκυνήσουν το τεμάχιο λειψάνου του πολιούχου της πόλεως.

Ο Μητροπολίτης Κίτρους αναφερόμενος στον Άγιο Δημήτριο τόνισε ότι “σήμερα δεν πανηγυρίζει μόνο η συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, αλλά πολλές πόλεις της χώρας ευφραίνονται και αγάλλονται αφού ο Άγιος Δημήτριος κατέστη υπέρμαχος της οικουμένης και από τοπικός άγιος της Θεσσαλονίκης, κατέστη ένας Οικουμενικός Άγιος. Και δικαίως χαρακτηρίζεται έτσι διότι στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται με τον καλύτερο τρόπο η πίστη των χριστιανών στους πρώτους αιώνες και το μαρτύριό του γίνεται πρότυπο, άξιο μιμήσεως και πηγή εμπνεύσεως για πολλούς χριστιανούς”.

O κ. Γεώργιος επεσήμανε πως “κάθε εορτή έχει τη ρίζα της στο παρελθόν, αλλά καμιά εκκλησιαστική γιορτή δεν σταματά στο παρελθόν. Δεν παρελθοντολογούμε, ούτε θυμόμαστε απλά τα αξιέπαινα κατορθώματα των προγόνων μας. Όλες οι εορτές της Εκκλησίας είναι κάτι που αφορούν το παρόν. Κυρίως όμως αφορούν το μέλλον διότι η Εκκλησία είναι ένα σκάφος που πορεύεται προς το μέλλον της Βασιλείας των Ουρανών. Και αυτό που παίρνουμε από το παρελθόν, έχει αξία όταν χρησιμοποιείται για το παρόν και το μέλλον”.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κίτρους τόνισε πως “ένα χαρακτηριστικό από το οποίο θα πρέπει να εμπνευστούμε και να διδαχθούμε, είναι η ακράδαντη πίστη του Αγίου Δημήτριου που πολλές φορές με τις νέες ιδέες της παγκοσμιοποίησης και του ορθολογισμού κλονίζεται, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που αμφισβητούν το Θεό. Αμφισβητούνται οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και του Έθνους μας, αμφισβητούνται οι χριστιανικές αξίες, καταβάλλεται προσπάθεια να αποδομηθεί η χριστιανική ηθική και μια άλλη ηθική, ανήθική, να πρυτανεύσει στις κοινωνίες μας”.

Ο κ. Γεώργιος έκλεισε λέγοντας πως “μέσα στην πατρίδα μας υφίσταται η χριστιανική πίστη φανερό διωγμό. Και όλα μιλούν και προτρέπουν, ιδίως τους νέους ανθρώπους να ζήσουν μακριά από την ζωή της Εκκλησίας. Όμως και σήμερα υπάρχουν οι σύγχρονοι Δημήτριοι και οι Νέστορες της πίστεώς μας που αγωνίζονται και εμπνέονται από το παράδειγμα του Δημητρίου. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι ολόκληρος ο βορειοελλαδικός ελληνισμός της Θράκης και της Μακεδονίας, εκεί στις εσχατιές της πατρίδας όπου καθημερινά αμφισβητούνται τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα, κρατάμε ψηλά τα λάβαρα των χριστιανικών και εθνικών ιδεωδών μένοντας προσηλωμένοι στην κοινή πιστή του Χριστού και των παραδόσεων της πατρίδας.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς για την τιμητική παρουσία στην πανήγυρη, ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα που με δική του άδεια, υπάρχει και η ζωντανή παρουσία του Αγίου Δημητρίου σε αυτή την πανήγυρη, γεγονός ιστορικό καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ