“Ο Χριστός με την επιλογή των μαθητών Του, δημιουργεί ένα καινούριο κόσμο. Όχι σαν αυτό που ξεκίνησε με την Δημιουργία και ποίησε καλόν λίαν. Εδώ ξαναδημιουργεί τον κόσμο μέσα από την επιλογή των μαθητών Του. Γιατί οι μαθητές αυτοί θα ξαναγίνουν η ζύμη που θα ζυμώσουν όλον τον κόσμο. Η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με ζύμη που μια γυναίκα την έβαλε μέσα στο αλεύρι και ζύμωσε και πλημμύρισε και καρποφόρησε. Η φράση που χρησιμοποιεί ο Ματθαίος δεν είναι τυχαία. Θέλει να δείξει ότι η επιλογή των μαθητών είναι έναρξη μιας καινούριας Δημιουργίας. Της Εκκλησίας και του Σώματός Του. Κάθε φορά που συμμετέχουμε στην Θεία Λειτουργία γινόμαστε τα καινούρια δημιουργήματα του Θεού στον καινούριο χώρο της Βασιλείας Του”.

Κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην φράση του ευαγγελίου “Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Ο Χριστός καλεί τους μαθητές να τον ακολουθήσουν και Εκείνος θα τους κάνει ικανούς να ψαρεύουν αντί για ψάρια, ανθρώπινες ψυχές”.

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι “ο Ευαγγελιστής Ματθαίος χρησιμοποιεί ένα ρήμα που είναι πολύ σημαντικό. Ποιήσω, δηλαδή θα σας δημιουργήσω. Δεν τους καλεί απλώς να έρθουν κοντά Του και να μάθουν μια καινούρια διδασκαλία, να Τον δουν να κάνει θαύματα και να μιλά για σπουδαία πράγματα. Ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο για να κάνει θαύματα ή για να τον αλλάξει. Ήρθε για να ποιήσει πάλι την Δημιουργία. Η φράση “ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων” μας πάει πολύ πίσω, στην αρχή της ανθρώπινης Δημιουργίας όπου ο Τριαδικός Θεός λέει «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν» (Γεν. 1,26).

Συνέχισε λέγοντας πως “Ο Χριστός δεν καλεί λοιπόν απλά τους μαθητές του σε αυτό τον καινούριο κόσμο, αλλά τους αναδημιουργεί και τους ποιεί ώστε να γίνουν η ζύμη που θα ζυμώσει ολόκληρη την οικουμένη. Ανάμεσα σε πολλούς ψαράδες ο Χριστός επιλέγει “ους ηθέλησεν”, γιατί Εκείνοι θα γίνουν οι διαπρύσιοι κήρυκες που θα μεταδώσουν την Αλήθεια της καινούριας δημιουργίας στον κόσμο.

Ο κ. Αθηναγόρας κλεισε το κήρυγμά του λέγοντας ότι: Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτό τον χώρο, είμαστε επιλεγμένοι και δεν βρεθήκαμε τυχαία πρόσωπα μέσα στον κόσμο. Έχουμε επιλεγεί για να ποιήσουμε δημιουργία μέσα στον κόσμο και να γίνουμε Απόστολοι στο μέτρο που ζητείται από εμάς. Και τα αποτελέσματα και τους καρπούς αυτής της Δημιουργίας και τα ζούμε και στις ημέρες μας”.

Ετικέτες: