Ενοριακά

Ιλίου Αθηναγόρας: «Ο θάνατος είναι φιλανθρωπία»

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Για την φιλανθρωπία του θανάτου στον αφιλάνθρωπο πλούσιο της παραβολής, μίλησε ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων.

Ο κ. Αθηναγόρας σχολίασε την παραβολή του άφρονος πλουσίου, δίνοντας μια διαφορετική προσέγγιση του θανάτου.

«Η ύπαρξη του θανάτου στη ζωή μας πέρα από τον πόνο, την αγωνία ή την δυστυχία που μπορεί να προσφέρει σε αυτούς που μένουνε μπορεί να γίνει και φιλάνθρωπος έτσι γίνεται μέσα στο χώρο του παραδείσου όταν ο Χριστός – ο Θεός, μας έβαλε μέσα στο χώρο του παραδείσου μας έδωσε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ή την αθανασία και την συνομιλία, την επικοινωνία μαζί του ή την απομάκρυνση μας από αυτόν και το θάνατο.

Ο θάνατος μπαίνει στη ζωή μας, διακόπτει τη ζωή μας επειδή διακόπτεται η επικοινωνία μας με το Θεό βίαια στον παράδεισο. Όμως είναι φιλανθρωπία, ο θάνατος, γιατί όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος «ἵνα μὴ τὸ κακὸν ἀθάνατον γένηται».

Ο Μητροπλίτης Ιλίου τόνισε πως «Επειδή βρισκόμαστε μέσα σε μία κατάσταση κακότητος και αμαρτίας καθένας από μας που φεύγει από αυτόν εδώ τον κόσμο με τον θάνατο του διακόπτει και μειώνει το κακό που υπάρχει στον κόσμο γιατί παύει να υπάρχει αυτός που προκαλεί ένα μέρος του κακού. Είναι φιλανθρωπία λοιπόν για όλους του υπολοίπους ο θάνατος του καθενός από μας. Είναι ένα δώρο που επέτρεψε ο Θεός να υπάρχει στον πεπτωκότα άνθρωπο, στον άνθρωπο που βρίσκεται σε τούτην εδώ τη ζωή, για να τον απαλλάξει απ’ τον κόπο, απ’ τον πόνο, απ’ την δυστυχία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Και για τον αφιλάνθρωπο πλούσιο και για τον καθένα από μας ο θάνατος είναι φιλανθρωπία διότι η γνώση του γεγονότος ότι στον καθένα από μας θα μας επισκεφτεί κάποια στιγμή ο θάνατος και θα έλθει ως «κλέπτης εν νυκτί» όπως λέει ο Χριστός μας, όπως το βράδυ μπαίνουν οι κλέφτες μέσα στο σπίτι που δεν τους περιμένουμε και αρπάζουν και κλέβουν, η αίσθηση λοιπόν αυτή μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι. Εάν στο μυαλό μας, στην ψυχή, στην καρδία μας είναι η σκέψη ότι δεν είμαστε αθάνατοι, δεν θα μείνουμε για πάντα σε τούτον εδώ τον κόσμο τότε αυτή η αίσθηση του θανάτου που θα έρθει, αυτή που οι ασκητές πατέρες ονομάζουν μνήμη θανάτου, ανάμνηση θανάτου, θα μας βοηθήσει στην καθημερινότητα της ζωής μας, θα μας δείξει πόσο ευτελή είναι μερικά πράγματα στα οποία δίνουμε σημασία σε τούτον εδώ τον κόσμο και ξεχνάμε εκείνα τα πράγματα που ξεκινούν από εδώ για να καταλήξουν στην αιωνιότητα».

Έκλεισε λέγοντας πως «Να λοιπόν που ο θάνατος έχει ένα φιλάνθρωπο πρόσωπο το οποίο πρέπει μέσα στη ζωή μας σιγά, σιγά να το ανακαλύψουμε όχι μόνο γιατί φιλανθρώπως τον έθεσε ο Θεός μετά την πτώση , επέτρεψε ο Θεός μετά την πτώση μας στον παράδεισο να υπάρχει σε τούτον τον κόσμο, όχι μόνον επειδή η μνήμη του, η ανάμνηση του θα μας κάνει καλύτερους αλλά και για ένα άλλο ακόμη σπουδαιότερο λόγο επειδή ο Χριστός μας το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έγινε άνθρωπος όμοιος με μας πέθανε πάνω στο σταυρό έτσι ώστε να αποκαταστήσει πάλι την επικοινωνία που είχαμε χάσει από την εποχή του παραδείσου με τον Θεό, να την αποκαταστήσει πάλι στο Πρόσωπο Του και να μας οδηγήσει με την Ανάσταση Του ξανά στην βασιλεία του Θεού, ξανά στην δυνατότητα επικοινωνίας με τον Θεό».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΕΝΑΣ

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Συγκίνηση στη χειροτονία του πρωτοδιακόνου της Μητροπόλεως Ιλίου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον μακαριστό Θηβών Νικόδημο Γραικό

Γιώργος Δ. Φερδής

Με αρκετά…μηνύματα τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Μπελέτσι στις Αφίδνες

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η ευλογία των πρωτοχρονιάτικων πιτών στον Άγιο Διονύσιο Αχαρνών

Εκατοντάδες πιστοί εόρτασαν τα Χριστούγεννα στον Άγιο Δημήτριο Πετρουπόλεως

Μαρκος Παπαγεωργίου