Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων τέλεσε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόραςς, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, πλαισιωμένος από ιερείς και διακόνους.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο κ. Αθηναγόρας ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέραςλέγοντας πως “η Εκκλησία δεν τοποθέτησε τυχαία την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, το Ευαγγέλιο όπου διαβάζεται ο μακρύς κατάλογος των ονομάτων που προσδιορίζουν το γενεαλογικό δένδρο του Χριστού. Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο ένας είναι για να συνδέσει τον πρώτο με το Δεύτερο Αδάμ. Αυτόν από τον οποίο οφείλεται η βιολογική μας υπόσταση, φέροντες το λάθος που ο Αδάμ έκανε στον Παράδεισο, μη μπορώντας να συνεχίσουμε την επικοινωνία με τον Θεό αλλά και να κερδίσουμε την αθανασία. Να μας συνδέσει με τον βιολογικό μας πατέρας και να μας φέρει να συνδεθούμε με τον πνευματικό μας αδελφό, τον Ιησού Χριστό που γεννάται εκ Παρθένου και γίνεται Άνθρωπος. Παραμένει όμως και Θεός και εν τέλει έρχεται να αποκαταστήσει πάλι την σχέση του ανθρώπου με τον Παράδεισο”.

Συνέχισε ο κ. Αθηναγόρας “η ανάγνωση των ονομάτων του μακροσκελούς καταλόγου αντανακλά στο δικό μας πρόσωπο. Παίρνουμε δόξα από την δόξα Του και τιμή από την τιμή Του. Και δεν είμαστε πια σκουπίδια σε τούτο εδώ τον κόσμο. Αλλά μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα Του αποκτούμε αξία καθώς γινόμαστε μέλη του Σώματός Του. Η τιμή και η αξία του Ιησού Χριστού περνά και σε εμάς και παύουμε να είμαστε τα σκουπίδια αυτού του κόσμου. Αλλά γινόμαστε προσωπικότητες άξιες τιμής και δόξης. Η ανάγνωση αυτού του μακροσκελούς καταλόγου αναδεικνύει την ανθρώπινη αξία του Ιησού. Εκείνου που γεννήθηκε για εμάς. Και αναδεικνύοντας τη δική Του αξία, αναδεικνύει και την δική μας αξία και πόσο πολύτιμοι είμαστε για τον Θεό και την Δημιουργία”.

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό, συμμετείχε σιωπηλά και με πολύ κατάνυξη στη Θεία Λειτουργία η οποία τους μετέφερε νοερά στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια και τους προετοίμασε να υποδεχθούν το σπαργανούμενο Θείο Βρέφος.

Ετικέτες: