Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 0:14

Ιερώνυμος: “Η κρίση θα ξεπεραστεί, η παρακμή φοβάμαι ότι θα υπάρξει πολύ καιρό ακόμα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

«Η κρίση θα ξεπεραστεί» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου στην Καλαμαριά, ύστερα από πρόσκληση της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

«Όλοι μας έχουμε υποχρέωση, όπου βρισκόμαστε, σε όποια θέση και αν είμαστε, να βοηθάμε αυτό το κίνημα που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Η κρίση θα ξεπεραστεί, η παρακμή φοβάμαι ότι θα υπάρξει πολύ καιρό ακόμα, διότι τη βλέπουμε την παρακμή σε πάρα πολλά κομμάτια της καθημερινής ζωής. Θα προσπαθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το Προκόπειο Εκκλησιαστικό Κέντρο, που φέρει το όνομα του μακαριστού μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκοπίου, είπε ότι και αυτό, «όπως όλα αυτά που ανυψώνονται σαν οάσεις μέσα στην έρημο της ζωής θα προσφέρει ανακούφιση».

Μιλώντας για το έργο της Εκκλησίας είπε ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, υπάρχει δύναμη και μπορεί ακόμα η Εκκλησία να προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Ο λαός σάς έχει ανάγκη» είπε, από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος επισήμανε ότι η Εκκλησία κάνει ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο, στο οποίο οφείλεται η συνοχή του λαού στις δύσκολες αυτές στιγμές. «Σκεφτείτε κρίση στην Ελλάδα χωρίς την Εκκλησία. Δεν ξέρω αν είχαμε αυτή την κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Προκόπειο Κέντρο, ο υπεύθυνος λειτουργίας του, πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, ανέφερε ότι ανεγέρθηκε και οικοδομήθηκε ως εκκλησιαστική εστία το 1991, ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνονται συσσίτιο, κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής, συνάξεις φοιτητών, νέων ζευγαριών και κληρικών, ομιλίες, συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις, σχολή βυζαντινής μουσικής, κέντρο διδασκαλίας της βυζαντινής μουσικής με χρήση ηλεκτρονικού κώδικα για πρόσωπα με προβλήματα όρασης, σχολή εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, σχολή στελεχών κατασκηνώσεων και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, αποδόθηκε τιμή από τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στον αρχιμανδρίτη Ευφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου για τη συμβολή του στη λειτουργία του Προκόπιου Κέντρου.

“Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι η Εκκλησία μπαίνει στην πολιτική”

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμαριάς, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και του ανακοινώθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, παρουσία -μεταξύ άλλων- του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.

«Μερικοί που δεν ξέρουν τα πράγματα -τα διαβάζετε εξάλλου- λένε ότι η Εκκλησία μπαίνει στην πολιτική, έρχεται και διεκδικεί μέρος εξουσίας. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο λάθος, όπου και να ανήκουν, γιατί μας το έχει απαγορεύσει ο ίδιος ο Χριστός», είπε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: “»Και να θέλουμε να μπούμε μέσα, να κάνουμε εξουσία και δεν θα τα καταφέρουμε αλλά δεν μας επιτρέπεται κιόλας».

«Αγωνιζόμαστε για τον λαό, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αναξίως και ανεπιτυχώς πολλές φορές, αλλά χωρίς τέτοιες επιδιώξεις», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Καλαμαριάς, του είπε ότι και ο Δήμος και η Εκκλησία ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του ανθρώπου και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει, είπε ότι υπάρχει συνεργασία από διαφορετικούς χώρους, ιδιαίτερα στον τελευταίο καιρό της πείνας και των δυσκολιών και τόνισε ότι είναι ευχής έργο να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ