ORTHODOXIA.INFO | A. Λουδάρος – Σ. Καρεκλά Την περίοδο της «δημιουργικής ασάφειας» θυμίζουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά ο διάλογος Εκκλησίας – Κράτους με αφορμή την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού για το μισθολογικό των ιερέων και την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στη σημερινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία συμμετείχαν δυο συνοδικοί μητροπολίτες, ο Ελασσώνος Χαρίτων και ο Γρεβενών Δαβίδ αλλά και ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής,  οι δυο πλευρές φρόντισαν να τοποθετηθούν αναλυτικά επί των ζητημάτων όπου υπάρχει συναίνεση, αρνούμενοι παράλληλα να τοποθετηθούν (σ.σ. τουλάχιστον δημόσια) για το θέμα το οποίο προκάλεσε τις σοβαρότερες αντιδράσεις, τη μισθοδοσία του Κλήρου.

Όταν ο ο υπουργός Παιδείας ερωτήθηκε για το αν θα φύγουν οι κληρικοί από το Δημόσιο δεν απάντησε. Το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος επανέλαβε πως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί εν αγνοία των ιερέων και χωρίς την τελική έγκριση της Ιεραρχίας.

«Η Ιεραρχία μας έδωσε μια εντολή. Πρώτον, να συνεχίσουμε τον διάλογο. Δεύτερον, να συγκροτήσουμε επιτροπή» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξήγησε: « Αυτή η επιτροπή δε θα είναι μια επιφανειακή επιτροπή. Θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μάλιστα, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνικοί – τεχνοκράτες- και αρχιερείς, ασφαλώς. Σε αυτό που θα καταλήξουμε, δε σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση . Θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση. Θα πρέπει να μάθετε – θα το πω, θα το υπογραμμίσω! – ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, εγώ νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ

Στη πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της ΙΣΙ ο Αρχιεπίσκοπος ερωτήθηκε εάν οι διαφωνίες των ιεραρχών τον έχουν κάνει να μετανιώσει για τον τρόμο που χειρίστηκε το θέμα. Ο ίδιος απάντησε πως προβληματίζεται στέλνοντας όμως παράλληλα μήνυμα στους διαφωνούντες, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για «προσωπικές επιδιώξεις»

«Κοιτάξτε. Προβληματίζομαι, ναι. Για τους χειρισμούς μου. Αλλά είναι δυνατόν ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο Σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων; Και αποκλείετε, εσείς, ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις, ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;» είπε με νόημα.

Ιδιαίτερα ενδεικτική ήταν και η μεγάλη παύση του όταν ερωτήθηκε για το αν φοβάται κύμα αμφισβήτησης στην Ιεραρχία. «Δε θα ήθελα να το απαντήσω εγώ αυτό» είπε. «Πιστεύω στο έργο μου, και αυτό μου δίνει δύναμη περισσότερο σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στους δημοσιογράφους για να ευχηθεί στο μέλλον «να έχουμε περισσότερες χαρές».

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

Λίγες μόλις ώρες μετά την παρουσία του σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ στην οποία δήλωσε πως η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού ισχύει εφόσον τηρηθούν και τα 15 σημεία της, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την θέση πως τα δικαιώματα των κληρικών θα κατοχυρωθούν απόλυτα.
«Είχα την ευκαιρία, και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο, και η μισθοδοσία των ιερέων, και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης» είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν θα υπάρχει, καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».

Μάλιστα συνεχίζοντας στην λογική της υλοποίησης της συμφωνίας υποστήριξε πως αν και δεν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα η πρόθεση είναι να υπάρξουν «Ούτε βιασύνες, άχρηστες, αλλά ούτε και παραπομπή στις καλένδες, που και αυτό θα είναι κάτι απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Την Κυριακή ο κ. Γαβρόγλου θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999