Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 2:29

Θεσσαλονίκη: Όταν η θεολογία συμπορεύεται με την παράδοση

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Ένα μουσικό ταξίδι στα δημοτικά τραγούδια και τους παραδοσιακούς σκοπούς της ηπειρωτικής Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης προς τιμήν του δημοφιλούς μουσικού Νίκου Φιλιππίδη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το βράδυ της Τετάρτης, συμμετείχαν καταξιωμένοι οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές της πόλης για να τιμήσουν τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Νίκο Φιλιππίδη.

“Αυτή η εκδήλωση είναι το καλύτερο μάθημα για τους φοιτητές μας που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη σε μια εποχή δύσκολη, μίζερη και πικρή”, δήλωσε ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Ο κ. Σκαλτσής, στον λόγο του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επισήμανε τη σχέση μεταξύ θεολογίας και δημοτικής μουσικής. “Η δημοτική μουσική πατάει στους ίδιους δρόμους που πατάει και η βυζαντινή μουσική η οποία επενδύει τον λόγο της Εκκλησίας. Οι περισσότεροι από τους τραγουδιστές και τους οργανοπαίχτες παραδοσιακής μουσικής είναι πρώτα ψάλτες”, εξήγησε.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι “η θεολογία υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, τον λόγο, την τέχνη, το μέλος. Από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις της πολιτισμικής μας παράδοσης είναι η δημοτική μας μουσική”.

Ο κ. Σκαλτσής είπε, επίσης, ότι υπάρχουν κοινοί σκοποί μεταξύ θεολογίας και δημοτικού τραγουδιού. “Η θεολογία είναι θεραπευτική, ασχολείται με την πνευματικότητα και την εσωτερική ζωή του ανθρώπου, την άνοδο της ψύχης του ανθρώπου προς τα πάνω. Το ίδιο κάνει και το δημοτικό τραγούδι, τραγουδά την αγάπη, τη λύπη, τον πόνο, τη χαρά, ακόμη και τον θάνατο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, ο οποίος “με το κλαρίνο του αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα και με τις συνεργασίες του με διεθνούς φήμης μουσικούς ξεπερνά τα όρια της χώρας”, ο κ. Σκατλσής είπε ότι “στο πρόσωπό σας κ. Φιλιππίδη τιμούμε όλους τους διακόνους της δημοτικής μας μουσικής”.

Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την εκδήλωση αυτή προς τιμήν του και μίλησε για τα συναισθήματα που μεταφέρουν στους ανθρώπους τα δημοτικά τραγούδια.

Την καλλιτεχνική ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο πρωτοψάλτης του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών κ. Πάρης Γκούνας, ο οποίος παρουσίασε τη ζωή, το έργο και τις συνεργασίες με γνωστούς τραγουδιστές του κ. Φιλιππίδη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ