ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ Τον μεγαλομάρτυρα προστάτη και ελευθερωτή της άγιο Δημήτριο τιμά η Θεσσαλονίκη με ποικίλες λατρευτικές ακολουθίες οι οποίες κορυφώνονται σήμερα, ημέρα μνήμης του αγίου και επετείου της απελευθέρωσής της.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε στον ναό του αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου.

Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Γουμενίσσης Δημήτριος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σύρου Δωρόθεος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Λευκάδος Θεόφιλος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρας, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιερισσού Θεόκλητος, Λύδδης Δημήτριος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Μεγάρων Κωνσταντίνος, Τρίκκης Χρυσόστομος και Φιλίππων Στέφανος καθώς και οι επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων και Θερμών Δημήτριος.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Σερρών έκανε λόγο για την παραδειγματική πίστη και το θάρρος των αγίων Δημητρίου και Νέστορα. “Η δύναμη βρίσκεται στο δίκαιο, στην αλήθεια του Θεού, στο ταπεινό φρόνημα και οδηγεί σε νίκη. Η χάρη του Θεού είναι παντοδύναμη και ικανή να ανατρέπει τα ανθρώπινα προγνωστικά και να δίνει μαθήματα στους αλλαζόνες”, τόνισε ο κ. Θεολόγος.

Μίλησε, ακόμη, για τους “σύγχρονους Λυαίους”. “Είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις οι αντίθεες, αυτοί που δρουν ενάντια στο θέλημα του Θεού και προσπαθούν να κλονήσουν και να ξεριζώσουν την πίστη των ανθρώπων”, εξήγησε.

Κάνοντας λόγο για τη σύγχρονη εποχή, ο μητροπολίτης Σερρών υπογράμμισε ότι “τα έθνη δεν χάνονται όταν φτωχύνουν οικονομικώς αλλά όταν χάσουν τον αξιακό τους ορίζοντα και οδηγηθούν στην απιστία”.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Θεολόγος προέτρεψε τους πιστούς “ελάτε, μέσα από το παράδειγμα του αγίου Δημητρίου, να διδαχθούμε τη δύναμη της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας προς τον Θεό. Να έχουμε το φρόνημα του Νέστορα και να ζητούμε τη βοήθεια του Θεού, με την πίστη του Δημητρίου”.

Ο μητροπολίτης Σερρών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον οικείο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και να εξάρει την προσωπικότητά του. “Είναι από τη στόφα των παλαιών ιεραρχών και αποτελεί στολίδι για την Εκκλησία μας. Αγωνίζεται και για τα δίκαια της Εκκλησίας και για την αξιοπρέπεια της πατρίδας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγος για τον κ. Άνθιμο.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προς τον μητροπολίτη Σερρών. Αφού επεσήμανε τη σημασία της εορτής του αγίου για την πόλη, παραίνεσε τους παρευρισκομένους “να αγαπάτε και να υπηρετείτε την πατρίδα όλοι και ο Θεός θα μας βοηθήσει”.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: