Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 | 22:34

Θεσσαλονίκη: “Πάντρεμα” Εκκλησίας, θεολογίας και δημοτικής παράδοσης ξεσήκωσε το κοινό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ένα πετυχημένο “πάντρεμα” με την Εκκλησία, τις ενορίες, τους συλλόγους και γνωστούς αοιδούς της δημοτικής μουσικής παρουσίασε σήμερα το βράδυ το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Σε μια εκδήλωση, που δεν έχει ξαναγίνει στη σχολή και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης, το Τμήμα Θεολογίας επιστράτευσε ανθρώπους της μουσικής παράδοσης που ξέρουν τόσο από μουσική όσο και από Εκκλησία για να παρουσιάσουν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Στον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής επεσήμανε ότι η “τέχνη προβάλλει την αισθητική ωραιότητα της θεολογίας”. Όσο για το δημοτικό τραγούδι, εξήγησε ότι “εκτός από την αγάπη, τον πόνο, τη ξενιτιά, καταγράφει και την ευσέβεια του λαού μας”. Ο κ. Σκαλτσής δεν παρέλειψε να εκφράσει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης.

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη νεανική χορωδία της μητροπόλεως Νέας Κρήνης, με χοράρχη τον πατέρα Θεόδωρο Τσαμπαζίδη, που αποτελείται από πενήντα νέους και νέες. Η χορωδία, με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, τραγούδησε μελωποιημένα ποιήματα για τον όσιο Παϊσιο, το κοντάκιο του Ευαγγελισμού καθώς και άλλα παραδοσιακά τραγούδια.

Στις αλησμόνητες πατρίδες, Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψε το κοινό το εργαστήριο παραδοσιακής μουσικής του ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας, με διευθυντή χορωδίας τον κ. Χρήστο Μπαρτζόπουλο.

Τις επευφημίες και το θερμό χειροκρότημα του κοινού ξεσήκωσε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης Κηφισίας πατέρας Χρίστος Κυριακόπουλος, τραγουδώντας μωραϊτικα τραγούδια. Ο π. Χρίστος, πριν ολοκληρώσει την εμφάνισή του επί σκηνής, εξήγησε ότι τα παραδοσιακά τραγούδια δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι γιορτές και τα πανηγύρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το χορευτικό τμήμα της Β’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης πλαισίωσε χορευτικά τις μελωδίες που απέδωσε εξαιρετικά ο πατήρ Χρίστος, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις χορευτικές του φιγούρες.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η εμφάνιση του γνωστότατου Σάββα Σιάτρα που τραγούδησε ηπειρώτικα άσματα, ξεσηκώνοντας το ακροατήριο. Παράλληλα, το χορευτικό τμήμα της Β’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων μετέφεραν ακόμη περισσότερο κέφι στο κοινό με τους χορούς τους επί σκηνής. Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Διονυσία Χατζή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ