Με έμφαση στο πολύπλευρο ζήτημα της μετανάστευσης, τις συνέπειές του και τη στάση της Ορθοδοξίας απέναντι σε αυτό ξεκίνησαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.

Έχοντας ως κεντρικό θέμα τις “θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές- Ορθόδοξη άποψη”, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ξεκίνησε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο με τα μέλη της και το κοινό σχετικά με σύγχρονα ζητήματα- προκλήσεις για την Ορθοδοξία.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών και Ερευνών IDOS κ. Ugo Melchionda μίλησε για τη “διεθνή μετανάστευση ως παράγοντας της σύγχρονης θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής. Διαθρησκειακές προοπτικές στην ανάλυση των μεταναστευτικών ροών σήμερα”, τονίζοντας ότι “η μετανάστευση έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας αλλαγής και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε”. Ο κ. Melchionda υποστήριξε ότι “οι περισσότεροι μετανάστες είναι νέοι και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε γιατί θέλουν να προσφέρουν”. Σχετικά με τη χώρα μας, δήλωσε ότι “οι Έλληνες πρόσφεραν πολλά στους μετανάστες, ειδικά οι πιο φτωχοί άνθρωποι που πρόσφεραν από το υστέρημά τους”.

Κάνοντας λόγο για το μέλλον, είπε ότι “τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πρόβλημα και από τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών καταστροφών και αυτοί αναμένεται να είναι 200 εκατομμύρια”. Ως προς τον ρόλο της Εκκλησίας, ο κ. Melchionda υπογράμμισε ότι “οι χριστιανικές Εκκλησίες μπορούν να δείξουν στον κόσμο ότι η μετανάστευση έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις κοινωνίες μας και να απευθύνουν κάλεσμα ειρήνης, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης προς όλους”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής, μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για την “Ορθοδοξία στο σταυροδρόμι των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών- Εποχή κολοσσιαίων προκλήσεων και επείγουσας ανασύνταξης”, δηλώνοντας ότι “οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης στην ανθρώπινη διάστασή του”. Προέτρεψε δε τους συναδέλφους του “να πετύχουμε κοινή παρέμβαση εκεί όπου μαίνεται ο πόλεμος ώστε να σταματήσει και να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, να γίνει δυνατή η παραμονή των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή”.

“ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ”

“Ρωσία και Δύση: Σύγκρουση ή συμβίωση των αξιών” ήταν το θέμα της ομιλίας του Πρέρδου της Επιτροπής Διεθών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμα κ. Aleksey Pushkov, στην οποία εξήγησε τη γεωστρατηγική θέση της Ρωσίας και υπογράμμισε την πολιτική της ισχύ αλλά και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. “Η Ρωσία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις υποθέσεις της περιοχής αν και δεν διεκδικεί τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις χριστιανικές αξίες που ενώνουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με τη Ρωσία, είπε ότι “σε πολλές χώρες της Δύσης συντελείται μια αντιχριστιανική επανάσταση. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι πρόοδος. Η κοσμική θρησκεία του νεοφιλελευθερισμού υποκαθιστά τις χριστιανικές αξίες”.

Από την ομιλία του κ. Pushkov δεν έλειψαν οι αναφορές στους ομοφυλοφίλους και τα δικαιώματα που διεκδικούν. “Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων πρέπει να προστατευθούν αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα για να αποτελεί προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας όταν υπάρχουν τόσα άλλα, όπως η εκδίωξη των Χριστιανών στην Μ. Ανατολή, η εμφάνιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, το δουλεμπόριο, η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Δεν δικαιολογείται σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να προβάλλει ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο αναπληρωτής καθηγητής και Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος- Τηλέμαχος Σταμκόπουλος, στην ομιλία του για τις “προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης”, έκανε λόγο για τις μορφές της παγκοσμιοποίησης, από το φαγητό μέχρι τον τρόπο άσκησης κάθε είδους εξουσίας. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε λόγια Πατέρων της Εκκλησίας σχετικά με τις αλλαγές που θα συντελούνταν στο μέλλον ενώ μίλησε και για τους τρόπους προσέγγισης της παγκοσμιοποίησης. “Η Ορθοδοξία έχει να δώσει στον κόσμο την οικουμενικότητα του μηνύματός της”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην εισήγησή του για το κεντρικό θέμα της Συνέλευσης, ο καθηγητής και Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. κ. Valery Alekseev υπογράμισε ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία των νεκρών αλλά των ζωντανών ανθρώπων, των σύγχρονων καθώς και αυτών που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη”. Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία της Ρωσικής Εκκλησίας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, εξηγώντας τη στάση της.

“Η μη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μεγάλη Σύνοδο δείχνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα από κοινού αντιμετώπισης των παγκοσμίων προβλημάτων”, υπογράμμισε, από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής και ταμίας της Δ.Σ.Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Στην ομιλία του με θέμα “κλιματική αλλαγή, παραγωγή τροφής και μετανάστευση, ο κ. Αραχωβίτης έκανε λόγο για τις περιβαλλοντικές και κλιματικές αιτίες που θα εξαναγκάσουν αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν τα επόμενα χρόνια από τις χώρες τους. Τόνισε, μάλιστα, ότι πρέπει “να αναγνωρισθεί διεθνώς νομικά το καθεστώς του κλιματικού πρόσφυγα, ο οποίος έχει μετακινηθεί εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, που είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμη”.

“ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ”

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τις “σκέψεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Δ.Σ.Ο.” από τον Σύμβουλό της Δρ. Κώστα Μυγδάλη. Ο κ. Μυγδάλης, αφού μίλησε για την τεχνολογία και τις νέες τεχνολογίες που γίνονται μοχλός εξελίξεων, επισήμανε ότι “είναι σημαντική η ανάληψη νέου τύπου πολιτικών πρωτοβουλιών, που να υπερβαίνουν τα καθιερωμένα αλλά να συναντούν τη συναίνεση των κομμάτων και της Εκκλησίας”. Πρότεινε, ακόμη, “να αλλάξει ο κοινοβουλευτισμός, να συσταθούν οριζόντιες επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν οι βουλευτές ως πρόσωπα, χωρίς την κομματικής τους ταυτότητα”.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την άποψη ότι “δεν γίνεται να κατακεραυνώνουμε τη Δύση και στη χώρα μας να υπάρχει ανεξέλεγκτη πλουτοκρατία και η νομιμότητα να είναι διάτρυτη”. Ως προς την μελλοντική πορεία της Δ.Σ.Ο., ο κ. Μυγδάλης πρότεινε “να έλθουμε σε επαφή με άλλες χριστιανικές ομάδες πολιτικών, ιδιαίτερα με τους Καθολικούς. Να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου”.

Η 23η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. ολοκληρώνεται σήμερα με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της και την υιοθέτηση ψηφισμάτων από τα μέλη της.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.