Τε, 09/10/24 | 16:26

Θεσσαλονίκη: Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην καταλλαγή και έναν από τους πρεσβευτές της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αφιερωμένο στην έννοια της καταλλαγής και σε έναν από τους πρεσβευτές της διεθνώς, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη, ήταν το συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης, το Τμήμα Θεολογίας διεξήγαγε διεθνές συνέδριο με θέμα “η ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για καταλλαγή”, στο οποίο, εκτός από καθηγητές του τμήματος, συμμετείχαν και ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Στυλιανός Τσομπανίδης εξήγησε ότι “καταλλαγή είναι η μετάνοια, η μεταστροφή των διεστώτων από την αλλοτρίωση και την έχθρα στη συμφιλίωση”. Μιλώντας για τον επίτιμο προσκεκλημένο του συνεδρίου και του Τμήματος Θεολογίας, τον κ. Λαρεντζάκη, ο κ. Τσομπανίδης είπε ότι είναι ένας από τους διακόνους και πρεσβευτές της συμφιλίωσης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το 1997 ο κ. Λαρεντζάκης σήκωσε στους ώμους του ένα πολύ μεγάλο έργο, τη Β’ Πανευρωπαϊκή Συνέλευση στο Graz. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Λαρεντζάκης ήταν στη συντακτική επιτροπή της Οικουμενικής Χάρτας η οποία περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για τη συνεργασία των Εκκλησιών και παραμένει επίκαιρη, δεκαπέντε χρόνια μετά τη συγγραφή της.

Ο κ. Τσομπανίδης, θέλοντας να συνδέσει ακόμη περισσότερο το θέμα του συνεδρίου με την επικαιρότητα, ζήτησε “να αφιερώσουμε το συνέδριο στους πρόσφυγες και τα παιδιά που πνίγηκαν στο Αιγαίο”.

“Η αποστολή της Εκκλησίας είναι η καταλλαγή, ο συνεχής διάλογος με τον άλλο”, τόνισε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, προσθέτοντας ότι “η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της και οφείλει να μοιράζεται τα κάθε είδους αγαθά της”.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο κ. Λαρεντζάκης, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του “για αυτό που κάνετε για το έργο της Θεολογικής αλλά και για αυτά που κάνετε για το πρόσωπό μου”. Στη σύντομη ομιλία του, εξήγησε ότι η συμμετοχή του στον οικουμενικό διάλογο και η προσπάθειά του για καταλλαγή δεν γίνεται με σκοπό την αναγνώριση. “Αυτό που κάνουμε δεν είναι ιδιωτική υπόθεση του καθενός μας. Είναι καθήκον, διακονία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ομότιμος καθηγητής υπογράμμισε ότι “η τελευταία προσευχή του Χριστού είναι η διαθήκη του και είμαστε υποχρεωμένοι να την εκτελέσουμε. Η προσευχή αυτή είναι για την καταλλαγή, για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων”. Κάνοντας λόγο για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα, δήλωσε ότι “οι πολιτικοί μας πρέπει να καταλάβουν πως μπροστά πρέπει να είναι ο άνθρωπος, η αξιοπρέπειά του. Η ιερότητα του προσώπου έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να είναι μπροστά”. Προέτρεψε, μάλιστα, τόσο τους πολιτικούς όσο τους ακαδημαϊκούς αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες “να υπηρετούμε τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον και ως παράγοντα ειρήνης και καταλλαγής”.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Graz κ. P. Argarate μίλησε για τη συμβολή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου στον οικουμενικό διάλογο. Για τον κ. Λαρεντζάκη, ανέφερε ότι είναι ο πρώτος Ορθόδοξος που δίδαξε επίσημα θεολογία σε μια καθολική σχολή. Ο κ. Argarate προανήγγειλε τα σεμινάρια που θα διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Graz το 2017- 2019 για νέους Ορθόδοξους θεολόγους καθώς και ότι θα προσκαλέσει σε αυτά φοιτητές από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Νίκος Μαγγιώρος ανέφερε ότι στη σχολή του Graz υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα Ορθόδοξης θεολογίας, γεγονός που οφείλεται στον κ. Λαρεντζάκη. Προέτρεψε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο συναδέλφους του από το Τμήμα “να αναρωτηθούμε μήπως πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι αντίστοιχο σε σχέση με τη ρωμαιοκαθολική, την προτεσταντική θεολογία, με θεολογίες άλλων Εκκλησιών”, δηλώνοντας πως “είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε σύμμαχο το πανεπιστήμιο του Graz που έχει την εμπειρία. Το Τμήμα μας δεν έχει να φοβηθεί από αυτό καθώς κάνει πολύ καλή δουλειά στη διδασκαλία της ορθόδοξης θεολογίας”.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ και διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Γεώργιου Μαρτζέλου για τη “συμβολή του καθηγητή Γρηγόρη Λαρεντζάκη κατά τη συζήτηση του παπικού κειμένου για την προέλευση του Αγίου Πνεύματος στην ελληνική και τη λατινική παράδοση (Βιέννη 1998)”. Ο κ. Μαρτζέλος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου σε τέτοιας πρωταρχικής φύσεως θέματα. Ακόμη, διευκρίνισε πως, χάρη στη συμβολή του κ. Λαρεντζάκη, επισημάνθηκαν οι ασάφειες του συγκεκριμένου κειμένου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ