Τον επί έξι χρόνια διάκονό του, τα τρία εξ αυτών αρχιδιάκονο, Αμβρόσιο Ματσά χειροτόνησε χθες σε πρεσβύτερο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Στον ναό του αγίου Δημητρίου, τελέστηκε χθες το πρωί αρχιερατικό συλλείτουργο, κατά το οποίο έγινε η χειροτονία, προεξάρχοντος του ποιμενάρχη της πόλης και συλλειτουργούντος του μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα παρέστη ο επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. Μεταξύ των πολλών κληρικών που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία ήταν και ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής.

Στην ομιλία του, ο νεοχειροτονούμενος ιερέας π. Αμβρόσιος μίλησε για την απόφασή του να ιερωθεί. Εξέφρασε, ακόμη, την ευγνωμοσύνη του προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για όσα του δίδαξε και του προσέφερε καθώς και προς τους γονείς του για τη συμπαράσταση που του παρέχουν.

“Η διαμονή μου στο επισκοπείο κοντά σας ήταν, είναι και θα είναι μεγάλο πνευματικό σχολείο εκκλησιαστικής βιωτής και κατάρτισης”, είπε απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο πατήρ Αμβρόσιος.

Ο νεοχειροτονούμενος ιερέας ευχαρίστησε επίσης τους μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Ιώαννη, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Γρεβενών κ. Δαβίδ που προσεύχονται για εκείνον, όπως είπε, καθώς και τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Στέφανο Τόλιο, τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο π. Ιάκωβο Αθανασίου, τον ηγούμενο της μονής αγίας Θεοδώρας π. Βαρνάβα Γιάγκου αλλά και τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως π. Ειρηναίο Λαφτσή και τον π. Χαρίτωνα Ριζιώτη.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, στη δική του ομιλία, έκανε λόγο για τη γνωριμία του με τον καταγόμενο από τη Σαμοθράκη π. Αμβρόσιο και τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια. Τον συμβούλεψε “να είσαι καλός παπάς που θα θυσιάζεται για την Εκκλησία και τον λαό μας”. Επίσης, του συνέστησε να προσέχει γιατί “η ευθύνη είναι μεγάλη και οι ώμοι σου πρέπει να αντέχουν”.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απένειμε στον νεοχειροτονούμενο και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και ενημέρωσε τους πιστούς ότι ο π. Αμβρόσιος θα τοποθετηθεί στην ενορία της Παναγούδας, στο κέντρο της πόλης.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημοσθένης Τσαβδαρίδης

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.