Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 | 0:38

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Υψηλής νοημοσύνης Τσίπρας και Βαρουφάκης»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σωστές θεωρεί τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε και τη διαφωνία του με τη δήλωση που έκανε ο Μανώλης Γλέζος.

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε το πρωί με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον μητροπολίτη πώς βλέπει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη κι εκείνος απάντησε ως εξής:

«Είναι ξεχωριστός ο ένας από τον άλλον, αλλά τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι, πρώτον, ότι είναι και οι δύο υψηλής διανοητικής ικανότητας, δεύτερον, ότι πιστεύουν σε αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν και, τρίτον, έχουν την επιμονή και τη διαύγεια να ανανεώνουν συνεχώς αυτό που ζητούν μέχρι να φτάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Επομένως κάνουν το χρέος και από εκεί και πέρα ο Θεός βοηθός και ο λαός βοηθός, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δηλαδή, είναι δυο άνθρωποι -υπάρχουν και οι συνεργάτες τους- που παλεύουν και αγωνίζονται. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρεί σωστές τις κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, απάντησε «Νομίζω ότι είναι σωστές οι κινήσεις τους και δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Γλέζου. Διότι σε μια τέτοια ώρα κρίσεως και όταν επετεύχθη ένας σκοπός και έχει φτάσει στο 90% δεν μπορούμε να δημιουργούμε αναστολή με προσωπική εκτίμηση. Κυριαρχεί η εκτίμηση της πλειοψηφίας και της ηγεσίας, που είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο μητροπολίτης επεσήμανε ότι «Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία όλη την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι όλοι μαζί είναι δύσκολοι και ξέρετε ότι ο καθένας ενδιαφέρεται και για τη δική του πατρίδα, αλλά το κοινό που έχει αντιληφθεί όλος ο κόσμος και η ιστορία θα το γράψει είναι ότι ο σκοπός της Ε.Ε. είναι να υπάρχει ένα ενδιαφέρον και μια πραγματική και ουσιαστική συμπαράσταση σε κάθε μια από τις χώρες της, όταν βρίσκεται υπό δυσμενείς περιστάσεις».

Ως προς τη στάση της Γερμανίας, έναντι της Ελλάδας υπογράμμισε ότι «Τους Γερμανούς τους έζησα μικρό παιδί κι έχω φρικτές αναμνήσεις, αλλά με τους τωρινούς δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, είμαστε όλοι μαζί και περιμένουμε, επειδή έχουν -κατά έναν τρόπο- τα πρωτεία στη διατύπωση γνωμών με τον γνωστό υπουργό Οικονομικών, ότι θα έχουμε τελικά ένα καλό αποτέλεσμα. Το εύχομαι το προσεύχομαι και σε αυτή τη φάση και στις επόμενες».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε τη συνομιλία με την κ. Κόλλια «πολύ ευχάριστη, εποικοδομητική και στο πλαίσιο που απαιτούν οι περιστάσεις για την πατρίδα και την πίστη».

Ο μητροπολίτης δήλωσε ικανοποιημένος γιατί η κυβέρνηση βρήκε αυτή τη λύση, «έστω με το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας: «Όπου η Εκκλησία και το Κράτος είναι συνεργάτες, κυρίως στην επιθυμία προσφοράς στον λαό μας, τότε τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και ουσιαστικά και αισθάνεται και ο λαός ευχαριστημένος».

«Η Εκκλησία είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, είναι η βάση της Ελλάδας» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω, λοιπόν, σε αυτή την καλή συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους και, βέβαια, του ΥΜΑΘ με τον αρχηγό της τοπικής Εκκλησίας- και όχι μόνο. Θα προσπαθήσω να είμαι παρούσα στο έργο της Εκκλησίας, εκεί που μπορώ και με τις δυνάμεις μου».

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ