Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 | 4:31

Θεσπιών: “Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν αληθινός αγωνιστής με όραμα” (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την αξία και προσφορά του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Ορθοδοξία επεσήμανε ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμέων, από τον πανηγυρίζοντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κολωνό.

Ο κ. Συμεών τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Οι Άγιοι μας φανερώνουν τον προορισμό στη ζωή μας. Φανερώνουν την αξία του ανθρωπίνου προσώπου και την δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να φτάσει την τελειότητα. Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι Άγιοι, δεν είναι τυχαίοι μέσα στην ιστορία, αλλά έρχεται η ίδια ιστορία και τους αναδεικνύει, τότε η σχέση μας μαζί τους είναι ιδιαίτερη. Η ιστορία αφιέρωσε χρυσές σελίδες γύρω από το πρόσωπο του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ονομάστηκε “Μέγας” διότι δημιούργησε τομές και έκανε ριζοσπαστικές κινήσεις εκεί όπου κάποια πράγματα φαινόντουσαν αδιανόητα. Όταν υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων, που έδινε επίσημα στον κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να πιστεύει στο δόγμα το οποίο θέλει, αυτό ήταν κάτι ασύλληπτο και αδιανόητο για την εποχή”.

Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος Θεσπιών υπογράμμισε πως “Ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν συμμετείχε σε κάποιο σεμινάριο ή forum, ούτε περίμενε την Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση για να φωτιστεί το μυαλό και να ανοίξει η καρδιά του και να κατοχυρώσει αξίες και ιδανικά, γι’ αυτά που ακόμα και σήμερα γίνονται μάχες. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν μεγάλος ηγέτης, είχε όραμα κι ένας αληθινός αγωνιστής δεν έχει ανάγκη από κανένα ιδεολόγημα. Ακολούθησε το όραμα και το ένστικτό του. Χωρίς να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας, σεβόμενος το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για να χαίρονται οι άνθρωποι αυτό που πιστεύουν. Ο άνθρωπος από ούτε θεοκρατία, ούτε από πολιτειοκρατία έχει ανάγκη, αλλά έχει ανάγκη από ελευθερία”.

Τέλος ο κ. Συμεών τόνισε προς όλους όσους αμφισβητούν την αγιότητα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πως “η αγιότητα είναι δώρο άνωθεν καταβαίνον και δεν μπορεί να κριθεί από καμία ανθρώπινη λογική ούτε να αξιολογηθεί με κάποιο κοσμικό κριτήριο και προπαντός δίνεται στους ταπεινούς. Και ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ένας ταπεινός ηγέτης και δέχθηκε την δωρεά της αγιότητος γι’αυτό τέτοιοι Άγιοι αποτελούν μεγάλη παρηγοριά για εμάς τους ελάχιστους για να μας δείχνουν ΄τις δυνατότητες και τον προορισμό μας.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Κλήμης Φιλίππου ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής για την λαμπρή του παρουσία ανήμερα της εορτής, ενώ προσέφερε και στην Υπουργό Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά μια εικόνα με τους προστάτες της ενορίας.

Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος Γιαννακάκης και ο Κωνσταντινοπολίτης ιεροψάλτης Θεόδωρος Γιαννακάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ