Ελλάδα

Θεσπιών: «Κλονισμένη η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το κράτος»

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και το πολίτευμα του κράτους αναφέρθηκε ο επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που τέλεσε το μυστήριο της θείας ευχαριστίας, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του ναού, υπογράμμισε ότι «σήμερα βλέπουμε πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί το πολίτευμά μας. Αφού εκεί ποντάρουν όσοι θέλουν να επικρατήσει το κακό μέσα από ακραίους δρόμους στη ζωή των ανθρώπων και προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο επίσκοπος Θεσπιών ανέλυσε την πραγματική σημασία που έχουν στη ζωή του ανθρώπου η πίστη, η προσευχή και η νηστεία, λέγοντας πως «η πίστη δεν είναι μια αφηρημένη, άσαρκη, ιδεολογική παραδοχή που απλώς σηκώνω τα χεριά ψηλά και περιμένω να έρθει το μάνα εξ ουρανού για να αλλάξω τον κόσμο. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τον Θεό μου».

Ο κ. Συμεών συμπλήρωσε, ακόμη, πως «προσευχή σημαίνει ότι έχω τη δύναμη να σιωπώ, να ησυχάζω, να ηρεμώ, να γαληνεύω, γιατί μόνο τότε μπορώ να πάρω σωστές αποφάσεις. Η προσευχή είναι κατάσταση της ύπαρξης που δεν συνδέεται μονάχα με τη λατρεία μέσα στην εκκλησία και στο σπίτι».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «η νηστεία δεν είναι μια ιδεολογία ούτε τρόπος ζωής, ούτε ο υλικός κόσμος, δηλαδή τι θα φάω και τι θα πιω, ούτε μόδα μιας δικής μας ιδιοτροπίας. Νηστεία σημαίνει να αγαπώ, να μοιράζομαι και να ανοίγω την καρδιά μου».

Ο κ. Συμεών έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως «το ευαγγέλιο του Χριστού είναι ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει μέσα στον κόσμο αφού είναι αιώνιο, διαχρονικό και μιλά και απαντά σε κάθε εποχή», ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευχές και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Τέλος, ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Αρβανίτης, εκ μέρους όλων, ευχαρίστησε θερμά τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής κ. Συμεών για τη σημερινή του αρχιερατική παρουσία στον ναό.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ο επίσκοπος Θεσπιών στην αγία Βαρβάρα Δάφνης

Θεσπιών: «Να είμαστε τολμηροί, όχι με θράσος, αλλά με συμμετοχή και συνεισφορά»

Μαρκος Παπαγεωργίου

Το Ίλιον τίμησε τον μακαριστό Πρωτοψάλτη Τίμο Σακελλαρίου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Θεσπιών: «Η απιστία του Θωμά είναι οδηγός για την πίστη»

O Επίσκοπος Θεσπιών στο «Ρηνάκι της Πλάκας»

Μαρκος Παπαγεωργίου

Θεσπιών: «Αυτός ο λαός έχει μάθει να ζει με την Ανάσταση και την ελπίδα»

Σπύρος Παπαγεωργίου