Την ανάγκη του ανθρώπου για εσωτερική ηρεμία και επικοινωνία με τον εαυτό του, τόνισε ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών κατά τον αποψινό πανηγυρικό εσπερινό του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στο Θησείο.

Ο κ. Συμεών που χοροστάτησε απόψε στο γραφικό παρεκκλήσιο δίπλα στον Άγιο Αθανάσιο Θησείο, επεσήμανε την πνευματική κόπωση των ανθρώπων μέσα από την πορεία της ζωής και τους πειρασμούς της καθημερινότητας.

Τα σπίτια και τα καταφύγια των οσίων της Εκκλησίας είναι τόποι και τρόποι ξεκούρασης. Ένας όσιος για την εποχή μας είναι μια όαση ξεκούρασης και ηρεμίας στην ζωή μας. Από αυτούς τους ανθρώπους θα ακούσεις ένα καλό λόγο, άνθρωποι καλοπροαίρετοι και δεκτικοί μπορούν να ξεκουράσουν την ζωή μας και να αποτελέσουν ευλογία για την κοινωνία μας. Μέσα στη πολύβουη Αθήνα και την μεγαλούπολη την οποία ζούμε μπορούμε να ανακαλύψουμε ψυχές οι οποίες ζουν την δική τους ερημία και αποτελούν οάσεις για την κοινωνίας μας. Άνθρωποι που δεν πτοούνται και δεν ενοχλούνται από τίποτα, επικοινωνούν με τον εαυτό τους και μελετούν τα λόγια του Θεού και αποτελούν ευλογία και ευεργεσία για τον καθένα μας”.

Ο κ. Συμεών συμπλήρωσε πως “Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν για όλους μας ένα έναυσμα για μία δική μας φυγή σε ένα κόσμο πιο πνευματικό και πιο ησυχαστικό. Ασφαλώς και δεν θα εγκαταλείψουμε τις οικογένειές μας, τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις μας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από πραγματικούς ησυχαστές και αναχωρητές που είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την φιλαυτία τους και το θέλημά τους. Δεν είναι κάτι ανέφικτο και απραγματοποίητο. Αρκεί να αποφασίσουμε να συνομιλήσουμε τίμια και σοβαρά με τον αυτό μας.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη επικοινωνίας με τον εαυτό μας λέγοντας ότι “Ενώ βρισκόμαστε στην εποχή της επικοινωνίας και μιλάμε πολύ, μιλάμε για όλους και για όλα, εντούτοις δεν επικοινωνούμε με τον εαυτό μας. Δεν κλεινόμαστε στο ταμιείο μας, να έλθουμε εις εαυτόν. Όχι να κλειστούμε μίζερα στον εαυτό μας και στον δωμάτιό μας να μην μας ταράξουν την ησυχία. Αλλά να συγκεντρωθούμε στον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε την χαμένη προσωπική μας ενότητα”.

Εκ μέρους των εφημερίων του ναού, ο αρχιμανδρίτης Ευλόγιος Αντωνέλλος δώρισε στον Επίσκοπο Θεσπιών μια εικόνα του Οσίου Αθωνίτου, ευχαριστώντας τον για την αποψινή του παρουσία στο ναό και για τον λόγο του που οικοδόμησε πνευματικά τους πιστούς.

Ετικέτες: