Κατόπιν ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου 2015 την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νεοχώρι – Νιχώρι (Γιενίκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Νεκτάριος έτυχε θερμής υποδοχής από τους ομογενείς της κοινότητας, που με επικεφαλής τον ιερατικώς προϊστάμενο Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σίσκο, βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων, και τον πρόεδρο της κοινότητος κ. Λάκη Σβίγκα, εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για την επίσκεψη.

Μάλιστα, η Θεία Λειτουργία συνέπεσε με τη μνήμη του συμπροστάτου της ενορίας νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, τμήμα του ματωμένου υποκαμίσου του οποίου έχει δωριθεί στο ναό από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Στην Μυτιλήνη φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου.

Εξάλλου, ο ναός τελεί αυτή την ημέρα μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος έζησε στο Νιχώρι επί τρία και πλέον έτη, καθότι η μητέρα του κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη. Στο προαύλιο μάλιστα του ναού υπάρχει προτομή του ποιητή.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε και εκδήλωση με την συμμετοχή μαθητών που απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν ένα πεζό του Καβάφη που αναφέρονται στο Νιχώρι και την Πόλη.

Ο κ. Νεκτάριος εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε κοντά στους ομογενείς. Τόνισε, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής του Παραλύτου, ότι ακόμη κι αν η ομογένεια έχει λιγοστέψει στον αριθμό και μπορεί, όπως ο παράλυτος της Βηθεσδά, να αισθάνεται ότι ουκ έχει άνθρωπον, εντούτοις η Εκκλησία, η πίστη στον Αναστημένο Χριστό, η αγάπη των Ελλήνων απανταχού της γης, οι προσευχές των Αγίων λιγοστεύουν την μοναξιά. Και η ίδια η Εκκλησία αποτελεί τον τόπο και τον τρόπο δια των οποίων η ομογένεια βρίσκει παρηγοριά. Κυρίως όμως η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν γένει δείχνει ότι φλόγα παραμένει ζωντανή, όπως επίσης και οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων ακατάλυτοι. Επομένως, φαινομενική είναι η μοναξιά. Στην πράξη όταν υπάρχει η πίστη στην Ανάσταση και η Αγάπη, τότε το θαύμα της διάσωσης του Ελληνισμού παραμένει ακέραιο.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε και πάλι στα πρόσωπα των ομογενών τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για την πραγματοποιηθείσα τον περασμένο Δεκέμβριο επίσκεψη στην Κέρκυρα και εξέφρασε τις ευχές και την αγάπη των Κερκυραίων προς όλους τους ομογενείς, διαβεβαιώνοντάς τους για την προσευχή όλων στον Άγιο Σπυρίδωνα, το λείψανο του οποίου φυλάχθηκε ακέραιο και άφθαρτο επί 7 σχεδόν αιώνες στην Κωνσταντινούπολη, πριν έλθει στην Κέρκυρα, για υγεία και πρόοδο όλων των ομογενών και πορεία ανάστασης και αιωνιότητας.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: