Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 | 22:50

Η 2η τριήμερη ιερατική σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την Β΄ τριήμερη Ιερατική Σύναξη πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου από 1 έως 3 Νοεμβρίου στην περιοχή των Αρδενών του Βελγίου. Το γενικό θέμα της φετινής συνάξεως ήταν : “Ο ιερεύς, λειτουργός των μυστηρίων της Εκκλησίας“.

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στις Περόνες, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου και τη συμμετοχή πρεσβυτέρων και διακόνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι κληρικοί της Μητροπόλεως, από τις τρεις χώρες, συγκεντρώθηκαν υπό τον Ποιμενάρχη τους στην γραφική πόλη La Roche-en-Ardenne του Βελγίου, με σκοπό την επιμόρφωσή τους και την κοινωνία των προβληματισμών και των διαφόρων σημαντικών θεμάτων, τα οποία αφορούν τη διακονία τους.

Κατά την πρώτη συνεδρία τελέστηκε Μικρός Αγιασμός και ακολούθως αναγνώστηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχάρη για μια ακόμα φορά την Μητρόπολη Βελγίου για την διοργάνωση της συνάξεως με το σπουδαίο και σημαντικό θέμα της της κατεξοχήν ιδιότητος του κληρικού ως λειτουργού των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας.

Το μήνυμα του Παναγιωτάτου ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Μητροπολίτου Αθηναγόρου, ο οποίος απηύθυνε λόγους πατρικούς προς τους κληρικούς του ευχαριστώντας τους για την θετική ανταπόκριση στα καλέσματα της Μητροπόλεως.

΄΄…Έτσι και φέτος, συναχθήκαμε εδώ, στην όμορφη αυτή περιοχή της επαρχίας μας, για να ζήσουμε το τριήμερο αυτό, να αντικρίσει ο ένας τον άλλο. Συναχθήκαμε σαν μια οικογένεια, παιδιά της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, διάκονοι και υπηρέτες της στην καρδιά της Ευρώπης.’’

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της συνάξεως, λέγοντας χαρακτηριστικά: Ο λειτουργός των μυστηρίων είναι ο ιερεύς, ο οποίος είναι το μέσο δια του οποίου η χάρις του Θεού μεταφέρεται στο πλήρωμα της Εκκλησίας… Σπουδαίο πράγμα, φοβερό και μεγάλο το υπούργημα, να κατεβάζεις το Θεό στη γη. Αυτό είμαστε! Αυτή είναι η αξία μας! Αυτή είναι η κύρια αποστολή μας! Δεν είναι τα στολίδια που μας περιβάλλουν, ούτε οι υψηλοί τίτλοι και τα οφίκια που μας απέδωσε η Εκκλησία. Το μεγαλείο της ιερωσύνης έγκειται στην δωρεά της Θείας χάριτος που σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάζεις τον Θεό στη γη, να τον μοιράζεις και να τον χαρίζεις για να ζήσει ο κόσμος…

Κλείνοντας την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Θεό για την νέα ευκαιρία κοινωνίας των κληρικών της Μητροπόλεως, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για το μήνυμα και τις ευχές που απέστειλε και παρουσίασε τους δύο ομιλητές.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της φετινής συνάξεως ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Σκρέττας και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρυσόστομος Νάσσης, διακεκριμένοι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στη λειτουργική, οι οποίοι με τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και την εμπειρία της διακονίας τους έθεσαν καίρια ζητήματα και θέματα που αφορούν τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και την θέση του κληρικού σ ’αυτή.

Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με εκτενή συζήτηση πάνω σε θέματα και ερωτήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες κληρικοί, δίνοντας εναύσματα για προβληματισμό και περαιτέρω συζήτηση για τις δύο κύριες ημέρες της συνάξεως.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας μετά την ακολουθία του Όρθρου έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κάνοντας αναφορά στην επέτειο της συμπλήρωσης 26 ετών από την ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ευχόμενος καταλλήλως για την συνέχεια της πολυετούς ποιμαντορίας του στην Πρωτόθρονο Εκκλησία.

Η δεύτερη συνεδρία ξεκίνησε με την πρώτη εισήγηση του π. Νικοδήμου Σκρέττα με θέμα την αναγκαιότητα της εξομολόγησης του ιερέως. Ο εισηγητής ανέπτυξε το σημαντικό αυτό θέμα επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του ιερού μυστηρίου της μετανοίας και εξομολογήσεως και τη ιδιαίτερη σημασία του να έχει ο ιερεύς τον πνευματικό του πατέρα στον οποίο να μπορεί να καταθέτει το βάρος και τους προβληματισμούς του για την προσωπική και ιερατική του ζωή και να λαμβάνει από αυτόν στηριγμό, ελπίδα και πνευματική καθοδήγηση. Με πλούσιες αναφορές σε πατερικά κείμενα και μέσα από την μακρά πείρα του ως εμβριθής καθηγητής και έμπειρος εξομολόγος, ο εισηγητής σκιαγράφησε το μέγα της ιερωσύνης υπούργημα, τη χαρά που λαμβάνει ο ιερέας από την τέλεση των ιερατικών του καθηκόντων αλλά και τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τους πειρασμούς τους οποίους καλείται αυτός να αντιμετωπίσει, προτείνοντας λύσεις και διεξόδους που προσφέρει η πνευματική καθοδήγηση και η μακρόχρονη παράδοση της Εκκλησίας.

Ακολούθησε μία σύντομη ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα την πνευματική υποστήριξη των νέων από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Pawel Cecha.

Μετά την αναμνηστική φωτογραφία, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρία της συνάξεως με την εισήγηση του π. Χρυσοστόμου Νάσση, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ‘’ Η Θεολογική σημασία των τελουμένων κατά την Θείαν Λατρείαν΄΄, με τρόπο θεολογικά τεκμηριωμένο, με σαφήνεια, με πλούσιες αναφορές στις πατερικές ερμηνείες και με προτροπή για προσφυγή στις πηγές της θεολογικής έρευνας για την κατανόηση της ουσίας αλλά και της ιστορικής εξέλιξης των τελούμενων κατά τη Θεία Λειτουργία και κατά τις άλλες ιερές ακολουθίες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά το γεύμα και τον περίπατο που έκαναν οι κληρικοί με οδηγό τον Μητροπολίτη τους στο δάσος που βρίσκεται στην ειδυλλιακή τοποθεσία των Αρδενών, δημιουργήθηκαν γλωσσικές ομάδες εργασίας τις οποίες συντόνιζαν οι δύο κύριοι ομιλητές. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες, να καταθέσουν προτάσεις και να επαναπροσεγγίσουν θέματα που αφορούν την διακονία τους και το μεγάλο λειτούργημα της μυσταγωγίας.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα μετά την ακολουθία του Όρθρου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισήγηση του π. Νικοδήμου με θέμα: Η προετοιμασία του ιερέως προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, της Εξομολογήσεως και των λοιπών ιερών μυστηρίων.

Η εισήγηση αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες, έγιναν αφορμή πολύωρης συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων με πολλές και σοβαρές τοποθετήσεις κατά τις οποίες ειδήμονες καθηγητές και κληρικοί της διακονίας και του μόχθου που διακονούν την Ορθοδοξία στο κέντρο της Ευρώπης πρότειναν πρακτικές λύσεις και εφαρμογές στην αρτιότερη και ορθότερη επιτέλεση του υψηλού καθήκοντος που επιτελούν .

Κατά τη συζήτηση που έγινε, ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι ενημερωτικές παρουσιάσεις που έγιναν από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Paolo Perletti ο οποίος έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στην ποιμαντική των ασθενών και τον Ιερολογιώτατο Διάκονο κ. Βαρνάβα Genbrugge που περιέγραψε τα αποτελέσματα της τριημέρου συναντήσεως των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιήθηκε από 27 έως 29 Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων ήταν τόσο έντονο για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν ώστε η ώρα που είχε προγραμματισθεί για ερωτήσεις και απαντήσεις δεν έφθασε.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ενημέρωση των ιερέων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του για θέματα λειτουργικής και διοικητικής φύσεως, Ακολούθησε η έκφραση γνώμης με σχόλια και αξιολόγηση εκ μέρους των συμμετεχόντων ιερέων. Όλοι εξέφρασαν τη χαρά της συναντήσεως και τις ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο, τους εισηγητές, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και σε όσους κοπίασαν για την πραγματοποίηση αυτής της συνάξεως. Επίσης έγιναν προτάσεις για επιμέρους βελτιώσεις της διοργάνωσης μελλοντικών παρόμοιων συνάξεων.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τους εισηγητές αλλά και προς όλους όσους κοπίασαν για την επιτυχία της συνάξεως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ