Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 21:35

Η ύψιστη διάκριση του Ιππότη των Εθνικών Ταγμάτων του Κονγκό στον μητροπολίτη Μπραζαβίλ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Η ύψιστη διάκριση του Ιππότη-Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ απενεμήθη την 31η Ιανουαρίου 2020 στον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ κ αι Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα, κατόπιν αποφάσεως του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Denis Sassou N’guesso, δημοσιευθείσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά την τελετή περικοσμήσεως του Σεβασμιωτάτου, η οποία έλαβε χώρα στη Μεγάλη Καγκελαρία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, μετά την ανάγνωση του βιογραφικού σημειώματός του, καθώς και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ο Ενδοξώτατος κ.Norben Okiokoutina, Μέγας Καγκελάριος του Εθνικού Τάγματος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «…ο Σεβασμιώτατος, καταγόμενος από την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και ανέπτυξε την φιλοσοφική σκέψη, έθεσε στην διάθεση της χώρας μας όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές του, ώστε με ευφυΐα, σύνεση, κόπο και αγώνες πολλούς, όχι μόνον η Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό να αναπτυχθεί, αλλά και η πατρίδα μας να ευεργετηθεί… Κατά τα επτά έτη της Αρχιερατείας του δεν έπαψε ούτε στιγμή να υπηρετεί την ενότητα του λαού και να ευεργετεί τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, έθεσε ως προτεραιότητα την πρόοδο της νεολαίας, τίμησε την τρίτη ηλικία, επέδειξε σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας… Τον διαβεβαιούμε για την αγάπη και τον σεβασμό μας…».

Ακολούθησε η απονομή της εξαιρετικής τιμητικής διακρίσεως.

Κατά την αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση δεχόμαστε σήμερα την εξαιρετική και απρόσμενη αυτή τιμή του Ιππότη Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας το υ Κονγκό και σας ευχαριστούμε εγκαρδίως προς αυτό.

Η ευγνωμοσύνη μας στρέφεται ιδιαιτέρως προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Denis Sassou N’guesso, ο οποίος είχε την ευγένεια να προβή για την αναξιότητά μας στην υπογραφή του υπ’ αριθμ. 2018-422 Προεδρικού Διατάγματος, δημοσιευθέντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 26ης Νοεμβρίου 2018, περί της απονομής της υψίστης τιμητικής διακρίσεως του Ιππότη Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ για όσα ταπεινώς προσφέραμε στην χώρα κατά την ποιμαντορία μας από το έτος 2013 έως και σήμερα.

Η ύψιστη αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου που η Μητέρα-Εκκλησία μας, το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, επιτελεί θυσιαστικώς σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, ως και η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ, η οποία ήδη συμπλήρωσε 35 χρόνια ευλογημένης ζωής και πολύκαρπης διακονίας στην υπέροχη χώρα της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί αδελφοί,

Η Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, έχουσα στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν, περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους της περί τους 7.000 γηγενείς Ορθόδοξους πιστούς, διατηρεί οκτώ ενορίες σε πόλεις της Κονγκολέζικης επικρατείας, το πρότυπο σχολικό συγκρότημα Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου υπό την ονομασία «Φως Εθνών» με 258 μαθητές, το πρότυπο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», επισήμως αναγνωρισμένο ίδρυμα από το κράτος και χαρακτηρισθέν από αυτό ως το καλύτερο κοινωνικό ίδρυμα της χώρας. Επιπλέον, διατηρεί το ραδιοφωνικ ό σταθμό «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96,8 FM», ο οποίος αναμεταδίδει το αναστάσιμο μήνυμα της Ορθοδοξίας στους συμπατριώτες μας, συγκαταλεγόμενος μεταξύ των πρώτων σε ακροαματικότητα.

Κατά την διάρκεια της ταπεινής επταετούς Αρχιερατείας μας (2013-2020), παρά το πλήθος των δυσκολιών και των σφοδρών αντιξοοτήτων, μπορέσαμε Χάριτι Θεού να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση ή ανέγερση να ών, στην διαρκή βελτίωση και εύρυθμη λειτουργία των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, στην οικονομική, υλική και ηθική υποστήριξη κρατικών δομών, επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας, όπως νοσ&omi cron;κομείων, φυλακών, γηροκομείων, εκπαιδευτηρίων κλπ, στην οικονομική στήριξη μαθητών και φοιτητών, στην προσφορά θέσεων νομίμου εργασίας σε δεκάδες συμπολίτες μας, στην έμπρακτη συμπαράσταση εμπεριστάτων συνανθρώπων μας κ.α.

Με αφορμή την άκρως τιμητική αυτή εκδήλωση για την αναξιότητά μας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες πάντοτε ανταποκρίνονται με πολ&lam bda;ή αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμό μας είναι απεριόριστος έναντι του Εξοχ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Denis Sassou N’guesso και της Εριτίμου συζύγου του κας. Antoinette Sassou N’guesso, Προέδρου του Ιδρύματος «Congo Assistance», μεγάλης ευεργέτιδος του προτύπου ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» στο Dolisie. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, επίσης, προς τον Εξοχ. κ. Clément Mouamba, Πρωθυπουργό του Κονγκό και διά αυτού προς τα εκλεκτά Μέλη της Κυβερνήσεως, καθώς και προς τις πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές.

Τέλος, εκφράζουμε την ισόβιο ευγνωμοσύνη μας προς τον Πάτερα και Ευεργέτη μας, τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξ&alpha ;νδρείας το οποίο υπηρετούμε ενσυνειδήτως επί δεκαπενταετία, τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους και Συνδέσμους, τις Ιερές Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια, τους εκκλησιαστικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τους ιδιώτες στο Κονγκό, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αυστραλία και σε ολόκληρο τον κόσμο που συνδράμουν οικονομικώς, υλικώς και ηθικώς το ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο της τοπικής Εκκλησίας μας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως, δημιουργώντας γέφυρες γνωριμίας και φιλίας με τον υπέροχο Κονγκολέζικο λαό. Την ευγνωμοσύνη μας, ομοίως, στρέφουμε και προς τους εκλεκτούς κληρικούς, τους πολύτιμους συνεργάτες και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προσφέροντας σε αυτούς τούτην την εξαιρετική τιμητική διάκριση.

Κατακλείοντες, σας διαβεβαιούμε για την συνέχιση του αγώνος μας έως εσχάτου πνοής υπέρ της προόδου και του φωτισμού της ευλογημένης χώρας του Κονγκό, της χώρας που πλέον αγαπούμε υπ ερβαλλόντως και θεωρούμε ως νέα πατρίδα μας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος προς τιμήν των προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Εξοχ. Υπουργός κ. Emilienne Raoul, Πρόεδρος του Οικον ομικού Συμβουλίου της χώρας, ο Σεβ. Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας, ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Halem Hassan Kandit, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πρέσβη κ.Sergey Belyaev, Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου, ο εκπ ρόσωπος του Πρέσβη της Γκαμπόν, ο Ενδοξώτατος Αρχηγός της Φρουράς, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, δικαστικών και θρησκευτικών Αρχών, ορθόδοξοι κληρικοί, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ.ά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ