Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 7:40

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Αθανασίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά – Γιώργος Φερδής Την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό καθώς και τα μέλη της Ιεραρχίας που τον εξέλεξαν αλλά και όλους τους ανθρώπους που τον στήριξαν μέχρι σήμερα εξέφρασε ο νέος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος κατά τον χειροτονητήριο λόγο του νωρίτερα το πρωί στον καθεδρικό ναό Αθηνών.

“Μη δυνάμενος κατά τη συγκλονιστική ταύτη στιγμή να αρθρώσω λόγο, επιτρέψτε μου να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπο του Θεού που δέχεται την ταπεινότητά μου ως διάκονο του ποιμνίου Του”, ανέφερε συγκεκριμένα ο νέος μητροπολίτης.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο κ. Αθανάσιος τον ευχαρίστησε θερμά λεγόντας “με περιβάλατε με πολλή εμπιστοσύνη χωρίς να με γνωρίζετε. Η απλότης του χαρακτήρα σας, η οξύνοια και η προσφορά σας προς τον άνθρωπο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Πηδαλιουχείτε μετά πολλής συνέσεως το σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε περίοδο σφοδρών ανέμων”.

“Ισόβιο ευγνωμοσύνη στην Ιεραρχία”

Ο νέος μητροπολίτης Σισανίου εξέφρασε, ακόμη, “θερμές ευχαριστίες και ισόβιο ευγνωμοσύνη στα μέλη της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους”. Ευχαρίστησε, επίσης, την οικογένεια και τους δασκάλους του, τους ιερείς και τις μοναστικές αδελφότητες της επαρχίας του καθώς και τους μητροπολίτες πρώην Κίτρους Αγαθόνικο και Θερμοπυλών Ιωάννη από τους οποίους έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερώσυνης και το μοναχικό σχήμα αντίστοιχα αλλά και τον συντοπίτη του επίσκοπο Θεσπιών Συμεών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον πνευματικό του πατέρα, τον μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “του οφείλω το ευ και κατά Χριστόν ζην”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο νέος μητροπολίτης Σισανίου ζήτησε τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αποτελεί “την κορυφή της Ορθοδοξίας, τον ακοίμητο οφθαλμό της Οικουμένης”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσε η εκλογή του νέου μητροπολίτη Σισανίου υπογράμμισε στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. “Εξελέγης με τη δύναμη της ψυχής όλων των ιεραρχών της Εκκλησίας. Είναι σπάνιο αλλά όχι ανύπαρκτο καινούριοι ιεράρχες να συγκεντρώνουν την επιλογή των αρχιερέων”, επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι “η ενότητα της Εκκλησίας είναι εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πορεία της”.

“Σταυροαναστάσιμη η πορεία σου”

Μιλώντας για την πορεία του νέου επισκόπου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε ότι “θα είναι σταυροαναστάσιμη”, εξηγώντας πως “σήμερα θα σε συγχαρούμε όλοι, θα σε καλωσορίσουμε. Να ξέρεις όμως ότι τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι. Αυτοί που σήμερα σε συγχαίρουν, μπορεί αύριο να σε λιθοβολήσουν”.

Ο κ. Ιερώνυμος συμβούλευσε τον νέο μητροπολίτη λέγοντας “σου μιλώ ως πατέρας προς παιδί. Το κέντρο σου θα είναι η Αγία Τράπεζα. Είτε είσαι χαρούμενος, είτε λυπημενος, θα προσκυνάς την Αγία Τράπεζα. Από εκεί θα αρχίζεις κι εκεί θα τελειώνεις”.

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών κατά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ιόππης κ. Δαμασκηνός, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Δράμας κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γλυφάδος κ. Αντώνιος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Περιστερίου κ. Κλήμης, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και οι επίσκοποι Θεσπιών κ. Συμεών και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Θερμά χειροκροτήματα

Κατά τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σισανίου, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον ναό, πολλοί εξ αυτών προερχόμενοι από τη γενέτειρα του κ. Αθανασίου την Καστοριά, ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα, εκδηλώνοντας τη χαρά και την ευαρέσκειά τους για το πρόσωπο του νέου μητροπολίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ