Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 | 19:51

Η Σύναξη των Βοιωτών Αγίων στη Μητρόπολη Θηβών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία σεμνύνεται για το χορό των Aγίων της, οι οποίοι φώτισαν με το ευαγγελικό τους κήρυγμα και πότισαν με τους ασκητικούς ιδρώτες τους τη Βοιωτική γη.

Τη χορεία των Βοιωτών Aγίων αποτελούν:

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θήβα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου δίδαξε και πέθανε στη Θήβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Ο Απόστολος Ρούφος, εις εκ των εβδομήκοντα μαθητών του Χριστού, υπήρξε πρώτος Επίσκοπος Θηβών.

Ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος γεννήθηκε στη Λιβαδειά στις αρχές του 4ου αιώνα, έγινε Επίσκοπος Σκοπέλου, όπου μαρτύρησε το 362 μ.Χ.

Ο Όσιος Λουκάς, εις εκ των αναμορφωτών του μοναχισμού στον ελλαδικό χώρο τον 10ο αιώνα. Αφού μόνασε σε διάφορες περιοχές, τα επτά τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου, όπου ίδρυσε το περιώνυμο μοναστήρι του. Πέθανε το 953 μ.Χ.

Ο Όσιος Νικήτας, ο οποίος γεννήθηκε στη Θήβα, ασκήτεψε σε ένα απόκρημνο σπήλαιο στην περιοχή της Όστειας, κοντά στο χωριό Πρόδρομος. Πέθανε το 1079 μ.Χ.

Ο Όσιος Μελέτιος, από τους πιο σπουδαίους αναμορφωτές του μοναστικού βίου στην κυρίως Ελλάδα μαζί με τον Όσιο Λουκά και τον Άγιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Για 28 χρόνια ασκήτεψε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Θήβα, τον οποίο μετέβαλε σε μοναστήρι. Πέθανε 1105 μ.Χ.

Ο Όσιος Κλήμης αφού ασκήτεψε 30 χρόνια στον Κιθαιρώνα κοντά στον μεγάλο ασκητή Όσιο Μελέτιο, μετά το θάνατο του Οσίου Μελετίου, αναχώρησε για το Σαγμάτιο όρος, όπου και εγκαταστάθηκε επιδιδόμενος σε αυστηρούς ασκητικούς αγώνες σε ένα απόκρημνο σπήλαιο. Πέθανε το 1111 μ.Χ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, ο οποίος έζησε τον 12ο αιώνα, υπήρξε Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας. Λόγω του μεγάλου φιλανθρωπικού και κοινωνικού του έργου τού εδόθη το προσωνύμιο «νέος ελεήμων».

Ο Όσιος Γερμανός ασκήτεψε στο όρος Σαγματά μεταξύ του 1480 με 1540 μ.Χ.

Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο Ζέλι Φθιώτιδας. Αρχικά ασκήτεψε στην περιοχή του Ζελίου και της Αταλάντης, κατόπιν μόνασε για δέκα χρόνια στον Σαγματά και στη συνέχεια μετέβη στον Ελικώνα, στην περιοχή Δομπός, όπου ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πέθανε το 1602 μ.Χ.

Η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει τη Σύναξη των Βοιωτών Αγίων στον Ιερό Ναό τους, που βρίσκεται μεταξύ Άρματος και Ελεώνος Θηβών, κάθε τελευταίο Σάββατο του Μαΐου εκάστου έτους. Φέτος η μνήμη των Βοιωτών Αγίων εορτάστηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου, διότι το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου ήταν Ψυχοσάββατο. Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Ιουνίου τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή κληρικών και πλήθους πιστών από όλη την μητροπολιτική μας επαρχία. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π.Μελέτιος Βαδραχάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι άγιοι στη ζωή της Εκκλησίας οι οποίοι, σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο, είναι ό,τι οι ρίζες για τα φυτά και τα δέντρα.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όλους δια πρεσβειών των Βοιωτών Αγίων και ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ναού αλλά και όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν, διακονούν και μεριμνούν για τον Ναό των Βοιωτών Αγίων.

Το πρωΐ του Σαββάτου 2 Ιουνίου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας με την συμμετοχή κληρικών και πιστών της Μητροπόλεώς μας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή των Αγίων.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχήθηκε σε όλους, τόνισε ότι ο Ναός των Βοιωτών Αγίων αποτελεί σημείο πίστης και σύμβολο του αγώνα της Τοπικής Εκκλησίας ενάντια στη δημιουργία χιλιαστικού κέντρου.

Στον Ναό είχαν εκτεθεί προς προσκύνηση ιερά λείψανα των Βοιωτών Αγίων, που μεταφέρθηκαν για την εορτή από Ιερές Μονές και Ναούς της επαρχίας μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ