Πανηγυρικά εορτάστηκε σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ταύρου, η Σύναξη της Παναγίας της Ταυριώτισας, καθώς στον συγκεκριμένο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από τον Ταύρο της Μικράς Ασίας. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο προϊστάμενος του Ναού, π. Χριστοφόρος Καμπίτσης.

Λίγο πριν την απόλυση, τελέστηκε η περιφορά του Σταυρού στο εσωτερικό του Ναού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Χριστοφόρος “ο Κύριος νικώντας το θάνατο ανέδειξε τον Σταυρό σε τρόπαιο ζωής Αιωνίου”, ενώ πρόσθεσε πως “ο άνθρωπος δεν αντέχει στη θέα του Σταυρού. Θέλει να ζει όπως ο ίδιος ορίζει, χωρίς κανένα μέτρο”.

Έψαλλε μεγαλόπρεπα βυζαντινός χορός, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Ζαχαρία Κοντοφρύδη.

Το απόγευμα θα ολοκληρωθούν οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πρώτη Παράκληση προς την Παναγία και την λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας στους γύρω δρόμους.

Μερικά ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της εικόνας

Η περίπυστος εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία το 1922, κατά την περίοδο της εθνικής μας τραγωδίας και φυλασσόταν στο υπόγειο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, καθώς ήταν κατεστραμμένη από τη φωτιά και την φθορά του χρόνου. Όταν εν τέλει και μετά από πολλές προσπάθειες αποκαταστάθηκε, αποκαλύφθηκε μια μοναδική εικόνα της Παναγίας που στα πόδια Της κάθεται το Θείο Βρέφος.

Οι ενορίτες της περιοχής στο άκουσμα της ιερότητας αλλά και της ιερότητας της Εικόνας, προσήλθαν αθρόα και γέμισαν τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου για να προσευχηθούν και να τελέσουν παράκληση. Όλος ο λαός συμμετείχε προσευχόμενος. Η εικόνα της Παναγίας ήταν καλυμμένη με ένα λευκό ασπροκέντι. Λίγο πριν τελειώσει η Παράκληση, την ώρα που ψαλλόταν το Θεοτοκίον «Την ωραιότητα της Παρθενίας Σου», ο ιερέας του Ναού αποκάλυψε την εικόνα και οι πιστοί είδαν για πρώτη φορά την Εικόνα της Παναγίας που ήλθε από την Μικρά Ασία το 1922.

Ακολούθησαν εκδηλώσεις χαράς και συγκίνησης. Με προτροπή του ιερέα του Ναού, ο οποίος ρώτησε το εκκλησίασμα, να ονομασθεί η Ιερά Εικόνα «Παναγία Ταυριώτισα», ώστε να συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτή της ευλογημένης ενορίας, που ιδρύθηκε από προγόνους εκ της Μ. Ασίας το 1927, όλος ο λαός βροντοφώναξε «Η Παναγία μας η Ταυριώτισα». Κατ’ αυτόν τον τρόπο επισφραγίστηκε η ονοματοδοσία της θαυματουργής αυτής εικόνας την 1η Αυγούστου 2007 και καθιερώθηκε αυτήν την ημερομηνία να τιμάται.

Το σημαντικότερο όμως ήταν πως, όταν ο ιερέας ενημέρωσε τον τότε Δήμαρχο Ταύρου κ. Δημήτριο Σούτο για την, δια βοής, επιθυμία των ενοριτών να ονομαστεί η θαυματουργός εικόνα «Παναγία Ταυριώτισα» και να εορτάζεται κάθε 1η Αυγούστου, εκείνος αποκάλυψε ότι από πληροφορίες που είχε συλλέξει, η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας, ήλθε πράγματι από τον Ταύρο της Μικράς Ασίας, γεγονός που αποδεικνύει, τον θαυμαστό τρόπο που αποκαλύφθηκε η Παναγία στους πιστούς.

Ετικέτες: