Ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, την πρώτη ημέρα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου η επίσημη Δοξολογία για το νέο Έτος.

Την Δοξολογία τέλεσε ο Επίσκοπος Πραχοβεάνου Τιμόθεος, παρουσία του Πατριάρχου Βουκουρεστίου Δανιήλ και του Επισκόπου Πλοεστίου Βαρλαάμ, Πατριαρχικού Επιτρόπου και Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Επίσκοπος Πλοεστίου Βαρλαάμ διάβασε το επίσημο έγγραφο του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου, που ανακηρύσσει το 2018 ως έτος αφιερωμένο στους Μεγάλους Ενωτικούς του 1918.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε ότι η χριστιανική πίστη είναι το κύριο συστατικό στοιχείο της αυτοσυνείδησης των Ρουμάνων και της ρουμανικής ταυτότητας.

“Είναι αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι η ρουμανική εθνογένεση και ο σχηματισμός του ρουμανικού λαού και ο χριστιανισμός του ήταν δύο ταυτόχρονες και συγκλίνουσες διαδικασίες” εξήγησε ο Πατριάρχης.

“Οι Χριστιανοί, οι Ρουμάνοι φέρουν στις ψυχές τους τη σφραγίδα του Μυστηρίου του Σταυρού και την Ανάσταση του Χριστού” πρόσθεσε ο κ. Δανιήλ.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης επεσήμανε τη σημαντική συμβολή της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην προώθηση της συνείδησης και της πνευματικής ταυτότητας του ρουμανικού λαού.

“Η Εκκλησία έχει καλλιεργήσει επίμονα στις ψυχές των Ρουμάνων πιστών τη συνείδηση ​​ότι έχουν την ίδια προέλευση με το έθνος, την ίδια ρωμαϊκή γλώσσα και την ίδια χριστιανική πίστη”.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε την παρουσία στον Πατριαρχικό καθεδρικό ναό, τεσσάρων γραφικών παραστάσεων.

Η εικόνα της Αγίας Τριάδας – ως σύμβολο της ενότητας της πίστης και του έθνους. Τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας συμβολίζουν στο πλαίσιο αυτό τις τρεις μεγάλες επαρχίες: τη Βλαχία, τη Μολδαβία και την Τρανσυλβανία.

Η εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, προστάτη της Ρουμανίας. Συμβολίζει την αποστολική πίστη που παρέλαβαν από τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα.

Το πορτραίτο του Πατριάρχη Μίρον Κριστέα, ο οποίος αγωνίστηκε για την ένωση της Τρανσυλβανίας με το Βασίλειο της Ρουμανίας και εκπροσωπούσε όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας για την επίτευξη της Μεγάλης Ένωσης το 1918.

Το πορτραίτο του Βασιλιά Φερδινάνδου του Μεγάλου, που εκπροσωπεί όλους τους ανθρώπους και ολόκληρο το ρουμανικό έθνος που αγωνίστηκαν για την υλοποίηση του ιδεώδους της Ένωσης.

Ο Ρουμάνος Προκαθήμενος προσευχήθηκε ο Θεός να ευλογήσει τη νέα χρονιά ως έτος ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και τους προπάτορες αλλά και για ένα έτος πνευματικής ενότητας.

Η Δοξολογία τελείωσε με το τροπάριο των Ρουμάνων Αγίων και τον Εθνικό Ύμνο.