Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με ελληνική πινελιά στο Ελληνικό φουαγιέ της Μητροπόλεως Γαλλίας.

Στην νότια περιοχή του Παρισιού που έχει έδρα η Ελληνική Εστία εδώ και χρόνια πραγματοποιείται παραδοσιακά η μεγάλη γιορτή των Ελλήνων της Γαλλίας.

Από νωρίς λοιπόν συγκεντρώθηκαν πιστοί στο μικρό ναό που βρίσκεται μέσα στο κτίριο της Εστίας για να πάρουν μέρος στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Νικόλαος Ξένος ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, βοηθός επίσκοπος της Μητροπόλεως και ο Πρωτοσύγκελος αυτής Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης.

Ο διευθυντής του ελληνικού οικοτροφείου π. Παναγιώτης Ξενιτέλλης με την πρεσβυτέρα του και με τα παιδιά των Εστιών υποδέχτηκαν όπως κάθε χρόνο με εγκάρδια φιλοξενία τους ομογενείς που με ελληνική μουσική χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι αργά στον προαύλιο χώρο του οικοτροφείου.

Η ελληνική εστία φιλοξενεί νέους και νέες φοιτητές και φοιτήτριες με ελληνική καταγωγή που κάνουν τις σπουδές τους στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, δίνοντας έτσι την ζωντανή ελληνική παρουσία στο προάστιο του Παρισιού.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική εστία διατηρεί άριστες σχέσεις με τις αρχές της περιοχής έτσι η γιορτή αποτελεί τοπικό γεγονός στο προάστιο.

Το φουαγιέ όπως και κάθε εκκλησία είναι χώρος συγκέντρωσης των Ελλήνων δίνοντας την ευκαιρία να υπάρχει μια βάση για τους Έλληνες της διασποράς, προσπαθώντας έτσι να κρατηθεί στο εξωτερικό η ελληνική παράδοση.

Ο Επίσκοπος Ρηγίου εξέφρασε την χαρά του στην γιορτή μ’ένα σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για σοβαρούς λόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς αυτές τις μέρες συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος.

Ο Γιώργος Φερδής είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Ορθόδοξου Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα.