Έπειτα από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ιλίου. Τον πλαισίωναν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος και οι ιερείς του Ναού.

Το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας το άρχισε με την φράση του Υμνωδού :”Ρείθρα των ιάσεων αναβλυστάνεις Παρθένε”. Μέσα στο Φως και την χαρά της Αναστάσεως,είπε, προβάλλει η μορφή της Παναγίας. Αυτή κατ’ άνθρωπον επόνεσε περισσότερο. Αυτή δικαιούται και να χαίρει περισσότερο.

Τι εορτάζουμε σήμερα ; Τα εγκαίνια του Ναού της Παναγίας, Ζωοδόχου Πηγής. Ναού,που οικοδόμησε ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως Λέων ο Θράξ. Και αυτό γιατι,όπως αναφέρει ευσεβής παράδοση,στον τόπο εκείνο πηγή,που ανέβλυσε νερό, εθεράπευσε τυφλόν. Η πηγή αναβλύζει μέχρι σήμερα. Στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής
(Βαλουκλή ) Κωνσταντινουπόλεως.

Όμως ας πλησιάσουμε το προσωνύμιο Ζωοδόχος Πηγή. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό. Ζωο – δόχος σημαίνει : δέχεται. Πηγή σημαίνει : πηγάζει, δίνει προσφέρει.

1. Ζωοδόχος γιατί δέχεται την Ζωή. Δέχεται τον Υιό του Θεού. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος. Και μέσα στην γαστέρα της Παναγίας πραγματοποιείται το “μόνον καινόν υπό τον ήλιον”. Ενώνεται η Θεία με την ανθρώπινη φύση. Και έτσι ανακαινίζεται και αγιάζεται η φθαρμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση, ανθρώπινη ύπαρξη. Και αυτή η ανακαίνιση,ο αγιασμός και ο δόξασμός της ανθρώπινης φύσεως επισφραγίζεται και ολοκληρώνεται με την Ανάσταση.

2. Πηγή : πηγάζει,προσφέρει ζωήν. Γεννά τον Δοτήρα της ζωής. Και ο άνθρωπος θέλει να ζήσει. Όμως αυτή η θέληση συντρίβεται σ’ ενα αμετακίνητο βράχο. Τον θάνατο. Αυτός αποτελεί τον βαθύτερο φόβο του ανθρώπου. Καθοριστικό για τον τρόπο , που ζεί. Όμως ο Χριστός ήλθε ” ίνα ζωήν έχωμεν και περισσόν έχωμεν “. Ηλθε όχι, για να διορθώσει απλώς την ζωή μας , αλλά για να γίνει η ζωή μας. Και καλούμεθα να γίνουμε μέτοχοι αυτής της ζωής. Οπότε καταργείται ο θάνατος. Γίνεται η θύρα για την αιωνιότητα.

Η Παναγία, η Ζωοδόχος Πηγή μας καλεί να ζούμε ενωμένοι με τον Χριστό. Ώστε μέσα στο φως της Αναστάσεως να αναφωνούσε κι εμείς : “Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται” ! Και με την αναστημένη ζωή μας να αναφωνούμε πάντοτε την θριαμβευτική ιαχή : Χριστός Ανέστη !

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: