Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 | 18:20

Η Παναγία και οι… “κρυμμένοι” άγιοι της Νέας Μεσημβρίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην προσφυγούπολη της Νέας Μεσημβρίας, η Παναγία Μεγαριώτισσα σκεπάζει με τη χάρη της τους κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι εκείνων που ξεριζώθηκαν περίπου έναν αιώνα πριν από την πατρίδα τους, τη Μεσημβρία του Εύξεινου Πόντου.

Το 1925 οι κάτοικοι της παρευξείνιας Μεσημβρίας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Μαζί με τα υπάρχοντά τους, προσπαθούν να περισώσουν την πίστη τους και τα ιερά της κειμήλια, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της Μεσημβρίας, στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν και να μεταφέρουν εικόνες και ιερά λείψανα, μηχανεύονται διάφορους τρόπους.

“Οι κάτοικοι της Μεσημβρίας έκρυψαν μέχρι και σε κρασοβάρελα τα ιερά κειμήλια και τα θησαυρίσματα των εκκλησιών τους για να τα μεταφέρουν στον νέο τόπο διαμονής τους”, μας λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάδειξη του Ξεριζωμού των Ελλήνων της Βόρειας Θράκης, Λευτέρης Μαργαρίτης.

Με την εγκατάστασή τους έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι πρόσφυγες συγκροτούν τη Νέα Μεσημβρία. Η Νέα Μεσημβρία βρίσκεται στην κοιλάδα του Αξιού, ανάμεσα στη Νέα Αγχίαλο και το Ξηροχώρι. Ιδρύθηκε στη θέση αρχαίου οικισμού, όπως μαρτυρούν λίγα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά ευρήματα που βρίσκονται στην αυλή του ναού του αγίου Αθανασίου, όπως τμήμα βωμού ρωμαϊκών χρόνων, ιωνικό κιονόκρανο και αμφικιόνιο παραθύρου παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Από τις πρώτες προτεραιότητες των κατοίκων της Νέας Μεσημβρίας ήταν η ανέγερση ενός ναού για την κάλυψη των θρησκευτικών τους αναγκών. Ο ναός αυτός άρχισε να χτίζεται τον Μάρτιο του 1926. Το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1932 και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 15 Αυγούστου του ίδιου έτους. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Μέχρι το 1968 ο ναός πανηγύριζε στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Με απόφαση, όμως, της εκκλησιαστικής επιτροπής και του κοινοτικού συμβουλίου το 1968 ο εορτασμός μετατέθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, ημέρα εορτής της Παναγίας της Μεγαριώτισσας. Της Παναγίας της Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου αλλά και της Νέας Μεσημβρίας.

Από τα πρώτα κτίσματα στον αύλειο χώρο του ναού της Παναγίας είναι το εκκλησάκι του αγίου Ελευθερίου. Το εκκλησάκι αυτό ήταν το πρώτο που χτίστηκε από τους πρόσφυγες το 1925, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο μεγάλος ναός, και κάλυπτε τις λειτουργικές ανάγκες τους στα πρώτα χρόνια της παραμονής τους στον νέο τόπο.

Παναγία Μεγαριώτισσα

Η ιστορική εικόνα της Παναγίας Μεγαριώτισσας φιλοτεχνήθηκε από βυζαντινούς αγιογράφους περίπου το 1230 μ.Χ. και φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό στη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας.

Τον Μάιο του 2011 η αυθεντική εικόνα της Παναγίας Μεγαριώτισσας μεταφέρθηκε για πρώτη φορά, για δύο εβδομάδες, από τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας στη Νέα Μεσημβρία. Για να πραγματοποιηθεί η ενέργεια αυτή προηγήθηκαν επίμονες προσπάθειες διαφόρων φορέων. Αφορμή για την αναζήτηση της αυθεντικής εικόνας της Παναγίας Μεγαριώτισσας υπήρξε η έκθεσή της προς προσκύνηση τον Αύγουστο του 2007, για πρώτη φορά από το 1925, στη Βουλγαρία. Μέχρι τότε δεν ήταν γνωστός ο τόπος όπου φυλασσόταν η ιστορική αυτή εικόνα.

Από το 2007 μέχρι και το 2011, που μεταφέρθηκε η εικόνα στη Νέα Μεσημβρία, μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα επίμονων και μεθοδικών προσπαθειών από το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Μεσημβρίας, με τη μεσολάβηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και την προσωπική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος τον Μάιο του 2010 επισκέφθηκε τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας για να συζητήσει με τον μητροπολίτη Σλίβεν, Ιωαννίκιο, και να πιστοποιήσει την ιστορικότητα της εικόνας.

Κατά τις δύο εβδομάδες που η αυθεντική εικόνα της Παναγίας Μεγαριώτισσας παρέμεινε στον ναό της Νέας Μεσημβρίας πλήθος κόσμου έσπευσε να την προσκυνήσει και οι κάτοικοι της περιοχής ένιωσαν να συνδέονται ξανά με τις ρίζες τους.

Οι “κρυμμένοι” άγιοι

Οι πιο πολύτιμοι “θησαυροί” που κατάφεραν να διαφυλάξουν οι πρόσφυγες φεύγοντας από τη Μεσημβρία του Εύξεινου Πόντου και να φέρουν μαζί τους στη Νέα Μεσημβρία είναι τα ιερά λείψανα των αγίων που έχουν ως προστάτες τους.

Τα ιερά αυτά λείψανα φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι στον νάρθηκα του ναού της Παναγίας. Πρόκειται για τμήμα της κάρας του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, τμήμα της κάρας του αγίου Μοδέστου, αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων που μαρτύρησε κατά τον 16ο αιώνα, τμήμα της κνήμης του ιερομάρτυρα διακόνου Εύπλου και τμήμα της χειρός του αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος.

Οι κάτοικοι της περιοχής ευλαβούνται ιδιαίτερα τους αγίους αυτούς και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τα λείψανα. Τα θεωρούν κομμάτι της ιστορίας τους και πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων τους καθώς αυτοί τα μετέφεραν και τα διαφύλαξαν με κίνδυνο της ζωής τους, εξηγεί ο εφημέριος του ναού της Παναγίας Μεγαριώτισσας, πατήρ Μιχαήλ Δάνιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ