Με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στο φερώνυμο και μεγαλοπρεπή ναό του Θησείου.

Στο Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Παίρνοντας αφορμή από την φράση του ευαγγελίου “Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου” επεξήγησε ότι “ο Χριστός αναφέρεται στους μαθητές και Αποστόλους καθώς και στην αποστολική διαδοχή, που ισχύει από την εποχή του Χριστού έως σήμερα και μέχρι την συντέλεια των αιώνων. Ο Χριστός παρομοιάζει τους Αγίους Αποστόλους με το Φως, διότι το φως το ηλιακό φωτίζει, θερμαίνει και δίνει ζωή. Έτσι και οι Άγιοι της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο Μέγας Αθανάσιος. Φωτίζει με τον θεολογικό του λόγο και την αγία ζωή Του. Θερμαίνει η παρουσία Του τις παγωμένες καρδιές, οριοθετώντας τα ορθόδοξα δόγματα και προσκαλώντας να συμμετάσχουμε οντολογικά και εκκλησιολογικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τέλος, ο Μέγας Αθανάσιος δίνει ζωή. Δίνει προοπτική. «Ος δ’ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών». Ο Αθανάσιος έλαβε από την Εκκλησία το προσωνύμιο Μέγας, διότι δίδαξε με την ζωή του και την διδασκαλία Του”.

Τέλος ο Επίσκοπος Μεθώνης καλωσόρισε το νέο προϊστάμενο του ναού π. Ευλόγιο Αντωνέλλο και ευχήθηκε σε αυτόν και τον συνεφημέριό του π. Νικόδημο Φαρμάκη, να έχουν μια ευλογημένη διακονία και συνεργασία για το καλό και την πρόοδο της ενορίας.

 

Ετικέτες: