Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 22:19

Η πανήγυρη της Παναγίας στην Ερμούπολη της Σύρου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Στον μεγαλοπρεπή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου με εντυπωσιακή προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η εορτή της Παναγίας.

Με την άδεια του ευγενούς Μητρπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο παρεπιδημών Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Κορωνείας είπε: Πολλά προσωνύμια αποδίδομε, στην Παναγία,που τιμάμε σήμερα την Κοίμησή Της. Την ονομάζουμε ” Ελεούσα “, ” Γρηγορούσα “,”,Παρηγορήτρια “κ.ά. Και δικαίως ! Όμως οι ιεροί υμνωδοί την αποκαλούν και ” Πύλη “, ” Θύρα “. ” Πύλη της σωτηρίας “, ” πύλη της ευσπλαχνίας “, ” θύραν του ελέους “.

Πολλές θύρες, πόρτες συναντάμε στην ζωή μας. Επίσημες ή φτωχικές.Πόρτες ανοιχτές,φωτεινές,που ξεχειλίζουν από χαρά. Πόρτες κλειστές,που κρύβουν από τα αδιάκριτα βλέμματα την δυστυχία. Πόρτες,που ανοίγουν για κάποιους. Ενώ άλλοι βρίσκονται μπροστά σε πόρτες κλειστές.

Και υπάρχουν δυο πόρτες, που τις περνάμε όλλοι. Αυτη,που μας έφερε στη ζωή και αυτή,που ανοίγει και μας οδηγεί στην αιωνιότητα. Όμως ,για να είναι αυτή η αιωνιότητα ευτυχισμένη, πρέπει η Παναγία να μας ανοίξει την ” πύλη της σωτηρίας “. Και αυτή είναι ο ” Υιός ” Της, ο Χριστός, που είπε ” εγώ ειμί η θύρα. Δι’εμού εάν τις εισέλθη,σωθήσεται “.

Οποίος διαβεί αυτήν την θύρα, θα σωθεί. Θα βρει την σωτηρία. Τι σημαίνει,όμως, σωτηρία; Ο άνθρωπος μοιάζει μ’ ένα πολύτιμο κρυστάλλινο καλλιτέχνημα. Που όμως πολλές φορές είναι ραγισμένο ή και θρύψαλα.Αγχοι, αγωνίες, φόβοι, αντικρουόμενες τάςεις.Αυτά τα θρύψαλα της υπάρξεώς μας ο Χριστός τα μαζεύει και μας ξαναδίνει την ακεραιότητα,την ολοκλήρωση, την εςωτερική ιςορροπία.Μας κάνει σώους και ολόκληρους. Αυτό σημαίνει σωτηρία.

Και ακόμα ακόμα, συνεχίζει ο Χριστός, ” και εισελεύσεται και εξελεύσεται και νομήν ευρήσει ” ( Ιωάν. ι, 9 ). Θα βρει την κατάλληλη ” νομήν ” , τροφή. Ο άνθρωπος έχει πείνα και δίψα. Όχι μόνο υλική. Πεινάει και διψάει για χαρά,για ευτυχία,για ισορροπία, για ειρήνη,για αγάπη. Και ο Χριστος μας απαντά με τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου : “Εγώ πατήρ,εγώ αδελφός,εγω οικία, εγω τροφεύς και φίλος και κεφαλή και μήτηρ. Πάντα εγώ. Τι πλέον θέλεις ” ;

Αυτό μαρτυρούν οι χιλιάδες άγιοι δια μέσου των αιώνων. Αυτό αγωνίζονται να επιβεβαιώσουν και οι πιστοί,που θέλουν να είναι άξιοι του ονόματος ” Χριστιανός “. Γι’ αυτό σήμερα, που τιμάμε την Κοίμησή της Θεοτόκου,ας απευθυνθούμε πιό ικετευτικά σ’ Αυτήν, την Μεγάλη Μητέρα μας, αναφωνώντας : ” Θεοτόκε, πύλη επουράνιε, άνοιξον ημίν την θύραν του ελέους Σου ” .

Τέλος προ του ” δι’ ευχών ” ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Αλέξανδρος Τσιούχαρης εκ μέρους και του συνεφημερίου του Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Κοντού και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας, που επι σειράν ετών προεξάρχει της Ι. Πανηγύρεως. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον εκλεκτό Μητροπολίτη Σύρου και τους ιερείς και ευχήθηκε σε όλους την προστασία της Παναγίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ