Με πανηγυρικό τρόπο εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στην Μεταμόρφωση Αττικής.

Ο αρχιμανδρίτης Νικάνορας Καραγιάννης προεξηρχε του εσπερινού και κήρυξε τον θείο λόγο. Ο π. Νικάνωρ με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται, μετά τις τεράστιες πληγές που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά, τόνισε πως “Οι άνθρωποι αρέσκονται να βρίσκουν ευθύνες, για το που σταματάνε οι ίδιοι και που αρχίζει ο Θεός. Τίποτα από όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δεν έχει σχέση με την πίστη μας.

“Με παραδείγματα από την ιστορία (Ρωμαική αυτοκρατορία), έκανε σαφές πως “όσα χρόνια και αν περάσουν, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο άνθρωπος είναι αδύναμος μπροστά στη φύση. Μπροστά σε τετοια γεγονότα ταπεινώνεται και γελοιοποιείται η δήθεν παντοδυναμία του, ο πολιτισμός του και η τεχνογνωσία του. Ξεχνάει ο άνθρωπος ότι δεν είναι αυτός ο δημιουργός, αλλά δημιούργημα. Δεν είναι άκτιστος, αλλά κτιστός. Έχει όρια.

Συνέχισε λέγοντας “Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται “Τι κάνει άραγε ο Θεός; Προκαλεί την πίστη μας με όλα αυτά;” Η απαντηση σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται από το τι πρεσβεύει η πίστη μας.

“Αρμοδιότητα της πίστης δεν είναι το γιατί είναι έτσι η ζωή, αλλά το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ζωή. Οι δοκιμασίες βοηθάνε τον άνθρωπο, να ανακαλύπτει και να αξιολογεί τα ουσιώδη της ζωής.

Συμπλήρωσε δε, πως “Τίποτα δε ρίχνει ο ουρανός, που δε μπορεί να το σηκώσει η γη” και κάλεσε όλους να διαχειριζόμαστε όλα τα δύσκολα που βιώνουμε και να καυχόμαστε ότι τα αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα. Να υπομείνουμε τη δοκιμασία με θάρρος και μέσω αυτής θα μετρήσουμε την πίστη μας. Η υπομονή είναι δοκιμή”.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.