Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 | 23:56

Η οικουμενική Γενεύη καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους διοργανώνει το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, από τις 22-24 Απριλίου 2017. Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή δημόσια διάλεξη στην έδρα του ΠΣΕ στις 24 Απριλίου, 12:00 τοπική ώρα. Η ΑΘΠ θα αναφερθεί στην εισήγησή του σε ζητήματα που σχετίζονται με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος στην Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ελβετία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, καθώς και στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην έδρα του ίδιου Κέντρου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ημερίδας στην έδρα του Κέντρου το Σάββατο 22 Απριλίου, καθώς και την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς υπό του γενικού γραμματέα του οργανισμού, Αιδ. Δρ Olav Fykse Tveit. Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου Ελβετίας και θα επισκεφτεί την Κοινότητα του Taizé στη Γαλλία, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη από την ίδρυση της μοναστικής κοινότητας.

Εδώ και πέντε δεκαετίες, το Οικουμενικό Κέντρο στο Σαμπεζύ, ακολουθώντας την μακρά οικουμενική του παράδοση, υπηρετεί τον σκοπό της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων Ανατολής και Δύσης, όπως επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αξιοσημείωτη είναι και η πολυετής συνεισφορά του στην μακρά περίοδο των προετοιμασιών που οδήγησαν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Επιπροσθέτως, το Κέντρο αποτελεί τον πνευματικό χώρο για σημαντικό μέρος της πολυεθνικής και πολύγλωσσης Ορθόδοξης κοινότητας της ευρύτερης περιοχής της Γενεύης, η οποία αντικατοπτρίζει τον πολιτιστικό πλούτο της Ορθόδοξης διασποράς.

Ιδρυτής του Κέντρου υπήρξε ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρας, πιστός διάκονος των οικουμενικών ιδεωδών και της διαχριστιανικής ενότητας. Ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει την ενεργώ συμμετοχή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στη ζωή του ΠΣΕ και εν γένη στον οικουμενικό διάλογο, δια μέσω της δυναμικής συμμετοχής του στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης και την προαγωγή της συνεργασίας και συμφιλίωσης μεταξύ όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως.

Το πρόγραμμα του εορτασμού στο Πατριαρχικό Κέντρου του Σαμπεζύ

Ζωντανή μετάδοση της εισήγησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ΠΣΕ

Δελτίο τύπου για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα αγγλικά

WCC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ