Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Το εσπέρας της παραμονής, Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 7:30 μ.μ., ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, παρουσία και την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, αλλά και αρκετών παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό, παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

Μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μαρίνας στους δρόμους της πόλεως και στο ομώνυμο λιμάνι, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέρου, του Τιμίου Σταυρού και των εξαπτερύγων, του Ιερού Ευαγγελίου, του Ιερού Κλήρου, των Μητροπολιτών, των τοπικών Αρχών, και πλήθος πιστών.

Δέησις κατά το έθος εψάλλη προ του Αστυνομικού Τμήματος, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας του κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα φιλοχρήστου στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ως επίσης υπέρ των δημοτικών αρχόντων και του ευσεβούς λεριακού λαού του ενταύθα και των όπου γης ευρισκομένων αδελφών ημών Λερίων.

Η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα των ανδρών του πολεμικού ναυτικού απέδωσαν τις κεκανονισμένες τιμές.

Μετά την ιερά λιτάνευση ακολούθησε ιερά παράκληση υπό του μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, ο οποίος εμοίρασε τον άρτο στο ευσεβές εκκλησίασμα.

Το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουλίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συνιερουργούντος του ποιμενάρχου μας κ. Παϊσίου.

Τον θείο λόγο, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά τη Θ. Λειτουργία, κήρυξε ο μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αναφέρθηκε εκτενέστατα στον βίο της Αγίας Μαρίνης.

Ο δε μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον άγιο Προικοννήσου, δια το ότι ελάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη της πολιούχου της πόλεως της Αγίας Μαρίνας και του ευχήθη κατ΄ άμφω υγεία και την δωρεά του Αγίου Πνεύματος στο εκκλησίασμα.

Οι χοροί των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ.Αναστασίου και Ραφαήλ Χατζηλάρη, έψαλλαν θαυμάσια με τις χορωδίες τους, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θ.Λειτουργία.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, ο εφημέριος π. Σωφρόνιος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο δεξιώθηκε τους Μητροπολίτες, τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς, στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο, παραθέτοντας παραδοσιακά νηστίσιμα κεράσματα.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλ. συμβούλιο για την όλη οργάνωση και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ του ευσεβούς Λεριακού λαού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: