Η Μητρόπολη Θήρας αποφάσισε να αντιδράσει για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ναών της Σαντορίνης

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον πανευρωπαϊκό σάλο που προκλήθηκε από την χρησιμοποίηση φωτογραφιών ναών της Σαντορίνης από την πολυεθνική εταιρεία LIDL για την διαφήμιση ελληνικών προϊόντων η Μητρόπολη Θήρας στην οποία ανήκουν οι τρούλοι από τους οποίους αφαιρέθηκε ο Σταυρός για να μην προκληθεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πελατών της εταιρείας που δεν είναι χριστιανοί… αντέδρασε.

«Επειδή η Ιερά Μητρόπολη δεν είναι θιασώτης της θεωρίας περί «πολυπολιτισμικού» χαρακτήρα των μνημείων, καθιστούμε σαφές ότι η παραχάραξη στην φωτογραφική αποτύπωση ενός Ιερού Ναού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για  λόγους πολιτικής ή εμπορικής σκοπιμότητας. Αντίθετα προδίδει έλλειψη σεβασμού στην ακεραιότητα και στην ιερότητα των μνημείων και δυστυχώς έλλειψη μορφώσεως» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες η Μητρόπολη.

Εντωμεταξύ είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως τόσο η γαλλική Carrefour όσο και η ελληνική ΜΕΒΓΑΛ έχουν κάνει ακριβώς την ίδια «πατέντα» σε συσκευασίες προϊόντων τους, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες ναών της Σαντορίνης με «ακρωτηριασμένους» τους τρούλους και τα καμπαναριά τους, αλλά και το βίντεο κλιπ ενός γνωστού ραπ τραγουδιστή, του Rick Ross ο οποίος πραγματοποίησε τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ του, εντός του Ι.Ν. αγίου Ευστρατίου Βουρβουλου Θηρας.

[videojs youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=isD2-s8eZfQ”]

Ειδικά για το θέμα του βίντεο κλιπ, η Μητρόπολη ξεκαθαρίζει πως δεν έδωσε ποτέ άδεια για να γίνουν τα γυρίσματα εντός του ναού και σημειώνει στην ανακοίνωση της πως διατάχθηκε «πειθαρχική διαδικασία για την εξακρίβωση των συνθηκών του περιστατικού και την απόδοση ευθυνών για τη βεβήλωση του ιερού χώρου, ενώ θα ζητηθεί και δικαστική προστασία κατά παντός υπευθύνου».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με θλίψη σήμερα λάβαμε γνώση της χρήσεως του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Ευστρατίου Βουρβούλου Θήρας ως «σκηνικού» για την κινηματογράφηση μουσικού βίντεο.
Το επαίσχυντο αυτό γεγονός συνέβη χωρίς καμία γνώση και άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού & Νήσων.

Αυθημερόν διατάχθηκε πειθαρχική διαδικασία για την εξακρίβωση των συνθηκών του περιστατικού και την απόδοση ευθυνών για τη βεβήλωση του ιερού χώρου, ενώ θα ζητηθεί και δικαστική προστασία κατά παντός υπευθύνου.

Σήμερα, επίσης, ημέρα τιμής και μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να σχολιάσουμε την πρόσφατη παραχάραξη των φωτογραφιών Ιερών Ναών της Θήρας λόγω της αφαιρέσεως του  Τιμίου Σταυρού από τις εταιρείες LIDL και ΜΕΒΓΑΛ.

Επειδή η Ιερά Μητρόπολη δεν είναι θιασώτης της θεωρίας περί «πολυπολιτισμικού» χαρακτήρα των μνημείων, καθιστούμε σαφές ότι η παραχάραξη στην φωτογραφική αποτύπωση ενός Ιερού Ναού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για  λόγους πολιτικής ή εμπορικής σκοπιμότητας. Αντίθετα προδίδει έλλειψη σεβασμού στην ακεραιότητα και στην ιερότητα των μνημείων και δυστυχώς έλλειψη μορφώσεως.

Αν ως Έλληνες αποδεχόμαστε ελαφρά τη καρδία τέτοια επιχειρήματα «πολιτικής ορθότητας» ή «πολυπολιτισμικότητας» για την νόθευση των σεβασμάτων της πίστεως μας και του πολιτισμού μας εντός Ελλάδος, ας έχουμε πάντως υπ’ όψιν μας ότι συναφείς δικαιολογίες χρησιμοποιούνται και από αλλόθρησκα κράτη για να δικαιολογήσουν βεβηλώσεις σε χριστιανικούς Ναούς.