Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η πόλη της Λαμίας εόρτασε και φέτος τον πολιούχο της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, καθώς και τα Ελευθέρια της από τις γερμανικές δυνάμεις.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προεξήρχε ο τοποτηρητής της μητροπόλεως Φθιώτιδος, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος μετέφερε σε όλους το χαρμόσυνο μήνυμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, καλώντας το εκκλησίασμα να αναφωνήσει “Άξιος”.

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι η εορτή του πολιούχου συνδέεται με την απελευθέρωση της πόλεως από τον Γερμανό κατακτητή. “Είναι σημαντικό γεγονός, διότι εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες έχουμε μέσα στην μακραίωνη Ιστορία μας, τούτες τις ημέρες που όντως νιώθουμε την Παρουσία του Θεού, την Προστασία των αγίων μας”.

Πρόσθεσε πως “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφοντας μας την Εικόνα της Παναγίας και δίδοντάς μας στοιχεία για την αγία ζωή Της, μας λέγει ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό κτίσμα στον κόσμο που έχει ελευθερία, αυτή που εορτάζεται κι’ εδώ στην πόλη, σαν απελευθέρωση μεν, αλλά αυτό είναι καρπός της ελευθερίας της ψυχής του ανθρώπου. Γι’ αυτό αποκτά νόημα η απελευθέρωση ενός τόπου, μιας Πατρίδας, διότι έτσι διασώζεται η ελευθερία του ανθρώπου, που είναι το Μέγα Δώρο του Θεού στον άνθρωπο.

Όντως ξεχωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι, είμαστε τόσο ελεύθεροι που μπορούμε ακόμα να αρνούμεθα και τον ίδιο μας τον Δημιουργό. Μας έδωσε το δώρο και μας μετράει στην αγάπη, μας έδωσε το δώρο και εμείς μπορούμε να του ανταποδώσουμε την άρνηση. Κι’ όμως σέβεται απόλυτα ο Θεός την Ελευθερία του ανθρώπου(…)Και ταυτόχρονα εμείς μόνο οι άνθρωποι έχουμε αυτό το προνόμιο, το δώρο και το χάρισμα να ζούμε την κοινωνία, να είμαστε πλασμένοι για Κοινωνία(…) Είμαστε πλασμένοι οι άνθρωποι να αναζητούμε την χαρά και την αγάπη του άλλου, τότε γινόμαστε άνθρωποι. Είμαστε πλασμένοι για να οικοδομούμε κοινωνίες αγάπης, όπου ο ένας στέκεται δίπλα στον άλλο και συμπαραστέκεται και ενώνουμε δυνάμεις και ζούμε μια κοινωνία προφοράς και αλληλεγγύης, μοιραζόμαστε την χαρά και αυξάνει, μοιραζόμαστε τον πόνο μια μειώνεται.

Τους ύμνους των ακολουθιών απέδωσαν θαυμάσια πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί, υπό την διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ εκ δεξιών, ενώ το αριστερό αναλόγιο στελέχωσαν νέοι Ιεροψάλτες, μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του Ναού, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής κ. Αναργύρου Βλάχου.

Ακολούθησε η μεγαλειώδης λιτανεία των αγίων εικόνων της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ευαγγελιστού Λουκά, προπορευομένων: της Δημοτικής φιλαρμονικής, αγημάτων του στρατού, μαθητών, ιεροπαίδων, Κληρικών , πολιτικών αρχών και χιλιάδων πιστών.

Στην οδό Σκληβανιώτη, στο ύψος του Μητροπολιτικού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε στάση, όπου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Νικολάου και της αοιδίμου μητρός του Μαρίας.

Η πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο θα παραμείνουν οι Ιερές εικόνες για μία εβδομάδα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Στον εορτασμό παρέστη άπασα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου & Δημήτριος Καραγιάννης

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: