Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Δανιήλ τέλεσε την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό καθεδρικό ναό. Συλλειτούργησε μαζί του ο πατριαρχικό επίτροπος Επίσκοπος Πλοεστίου Βαρλαάμ.

Ο κ. Δανιήλ τόνισε τη σημασία των ιερών εικόνων για την Ορθοδοξία. Όπως είπε “Αυτά δεν είναι ένα απλό στολίδι στην εκκλησία, αλλά είναι πλήρης ομολογία της ορθής πίστης. Η εξομολόγηση λέξεων και η ομολογία μέσω της όρασης επειδή ο ίδιος ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός στην Καινή Διαθήκη ονομάζεται «Λόγος του Θεού» ».

Ως εκ τούτου, «η πίστη εκφράζεται μέσα από τα λόγια του Ευαγγελίου και της αγιογράφησης των Εικόνων. Ως εκ τούτου, οι ιερές εικόνες επιβεβαιώνουν την αλήθεια και την υπόσχεση του Σωτήρος που είπε προτού ανέβει στον Ουρανό: “Ιδού εγω μεθ΄ υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος”, εξήγησε.

Επίσης, ο λόγος για τον οποίο οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας έθεσαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας ως την πρώτη Κυριακή μέσα στη νηστεία, ο Πατριάρχης Δανιήλ πρόσθεσε πως «Η Κυριακή της Ορθοδοξίας τοποθετείται στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να μας δείξει ότι για να κερδίσει κάποιος τη σωτηρία και την αγιότητα, είναι πρώτα απαραίτητο να δούμε την αληθινή πίστη, δηλαδή ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο οποίος έχει πλάσει τον άνθρωπο “κατ’ εικόνα” και “καθ’ ομοίωσιν”. Αυτή είναι η Ορθοδοξία που μας καλεί στο δικαίωμα της ζωής.

Τέλος είπε “Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η Κυριακή της χαράς της αληθινής πίστης, της αγιότητας και την ομολογίας της πίστης στις ιερές εικόνες”.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Πατριάρχης Δανιήλ, γιόρτασε την 28η επέτειο της χειροτονίας του σε επίσκοπο, καθώς την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 4 Μαρτίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας.

Photo Credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Ετικέτες: