Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 | 10:20

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό της Αθήνας- Καταδίκη των επιθέσεων στη Ν. Ζηλανδία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Με συνοδική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Αθηνών τίμησε η Εκκλησία της Ελλάδος την Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων των πολιτειακών, πολιτικών και ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στο συλλείτουργο που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, έλαβαν μέρος τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ συμμετείχαν και κληρικοί προερχόμενοι από άλλες χώρες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε τη “θαυμαστή σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, όχι με τη στενή γεωγραφική έννοια του Ελληνισμού αλλά με την παγκόσμια προσφορά του”.

“Μας ενώνει η μία πίστη”

“Ζούμε ως πολιτισμένος και ελεύθερος λαός γιατί μας το χάρισε η ορθόδοξη πίστη μας. Διατηρούμεθα ως έθνος γιατί πρωτίστως μας ενώνει η μία πίστη, κάτι που φαίνεται και από την ομογένεια στην οικουμένη”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος.

Επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία της σχέσης μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, ο μητροπολίτης Πατρών μίλησε για “τη δημιουργική συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στα πρόσωπα των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας η οποία έκρινε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας”.

Αναφερόμενος στην περίοδο του Βυζαντίου, ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι “η Ορθοδοξία έλαμψε με όλο της το μεγαλείο κατά τη χιλιόχρονη πορεία του Βυζαντίου. Οργάνωσε ιεραποστολές για τον φωτισμό των λαών, δημιούργησε απαράμιλλα έργα πολιτισμού, έγραψε τους κανόνες. Η Ορθοδοξία παρέδωσε στην ανθρωπότητα ένα πελώριο σε όγκο και αξεπέραστο σε σπουδαιότητα θεολογικό έργο που διαμορφώθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους”.

“Η Εκκλησία, κατευθυντήρια δύναμη του έθνους”

“Η Εκκλησία ήταν και είναι πάντοτε παρούσα στους εθνικούς μας αγώνες”, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Πατρών μιλώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της Τουρκοκρατίας. “Η Εκκλησία υπήρξε η κατευθυντήρια δύναμη του έθνους κατά την Τουρκοκρατία. Σμίλευσε την ενότητα των Ελλήνων. Πρόσφερε στο γένος την αίσθηση της αυτοσυνειδησίας του. Έδωσε στον λαό τον σωστό προσανατολισμό”, είπε συγκεκριμένα, προσθέτονας ότι “ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της Εκκλησίας στους αγώνες του λαού μας και του έθνους μας την περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους”.

“Καταδικάζουμε την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία”

Μιλώντας για το τι είναι και τι δεν είναι Ορθοδοξία, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αιματηρή επίθεση σε μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. “Απεριφράστως, ως Εκκλησία, καταδικάζουμε την επίθεση”, είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι “η Ορθοδοξία δεν είναι ακρότης, δεν είναι φανατισμός. Καταδικάζει κάθε μορφή βίας και φανατισμού από όπου κι αν προέρχεται. Η Ορθοδοξία μας υποχρεώνει να σεβόμαστε τον άνθρωπο όποιος κι αν είναι, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκευτικών πεποιθήσεων”.

“Εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα διδαχθήκαμε”

Αφήνοντας αιχμές για τις “προσπάθειες αποχριστιανοποίησης και αποϊεροποίησης” που γίνονται στην εποχή μας, ο μητροπολίτης Πατρών υποστήριξε ότι “ουδείς δύναται και έχει το δικαίωμα να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε ταυτότητα και προσανατολισμό”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “μόνο αν επαναφέρουμε την Ορθοδοξία στην καθημερινή μας ζωή θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις ερεβώδεις καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας”, προτρέποντας “ας μείνουμε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα διδαχθήκαμε από τους Αποστόλους και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία και τους προγόνους μας”.

Κατά τη συνοδική θεία λειτουργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέγνωσε, ως είθισται, το Σύμβολο της Πίστεως.

Πριν την απόλυση, πραγματοποιήθηκε εντός του ναού λιτάνευση των εικόνων σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης / eurokinissi

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ