Ελλάδα

Η Ι.Σύνοδος γιόρτασε την μνήμη του προστάτη της Ι. Φωτίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα το πρωί, τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωροθέου και Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.

Παρέστησαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και άλλοι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και πλήθος πιστών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη, κατά την ημέρα αυτή, σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές και τους λοιπούς διδάσκοντες στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος που ευρίσκεται στο χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.

Της συσκέψεως προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κατά την έναρξη καλωσόρισε τους εκλεκτούς εκπροσώπους της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Εισηγητής ήταν ο κ. Εμμανουήλ Περσελής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Βυζαντινή Παιδεία, Άγιος Φώτιος και Νεοελληνική Σχολική Θρησκευτική Αγωγή. Αλληλοαναιρούμενες ή αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις;». Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

H Ιερά Σύνοδος τίμησε τον Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιο

Γιώργος Δ. Φερδής

Η εορτη του Αγίου Φωτίου, προστάτη της Ιεράς Συνόδου

Γιώργος Δ. Φερδής

Η εορτή του προστάτου της Ιεράς Συνόδου Αγίου Φωτίου

Εκκλησία της Ελλάδος

ΔΙΣ: Αποφάσεις της 2ης Συνεδρίας

Κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας σε Σύνοδο και Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Γιώργος Δ. Φερδής

Η τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου- Το επίσημο ανακοινωθέν

Εκκλησία της Ελλάδος