Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 | 20:18

Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης ζωντανεύει στον Άγιο Ανδρέα, στον τόπο μαρτυρίου της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το έργο που ενθουσίασε και συγκίνησε το καλοκαίρι παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο για μία και μοναδική παράσταση στις 29 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Ανδρέου οδού Λευκωσίας 40, στην πλατεία Αμερικής, στον χώρο του μοναστηριού της Αγίας Φιλοθέης, εκεί που μαρτύρησε το 1588. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο δράμα του Ιωσήφ Βιβιλάκη ειδικά γραμμένο για τους παίκτες σκιών Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Φιλοθέης Μπενιζέλου που εμφανίστηκε σαν φωτεινό αστέρι για να ζεστάνει και να φωτίσει τους υπόδουλους και πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα.  Στο πλαίσιο της μνήμης του μαρτυρίου της Αγίας των Αθηνών στις 2 Οκτωβρίου 2019 θα γίνει αγρυπνία στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου που θα αρχίσει στις 7.00 το βράδι.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Αντλώντας έμπνευση από τον δραματικό βίο της περίφημης κυρά δασκάλας, μουσικοί και παίκτες σκιών εμψυχώνουν σκαλιστές χειροποίητες φιγούρες και ζωντανεύουν την περιπετειώδη ζωή της ασυμβίβαστης αρχοντοπούλας που φόρεσε τα ράσα. Στην παράσταση, η οποία πλαισιώνεται με μουσική υποβλητική και τραγούδι από τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Θεολόγο Παπανικολάου και Κατερίνα Μιχαλάκη, έχουμε την ευκαιρία της επανασύνδεσης με την άγνωστη ιστορία της ΑΘήνας. Μέσα από το θαυμαστό συναξάρι της αγίας Φιλοθέης συνυφαίνεται παράξενα η ιστορία του λαϊκού θεάτρου σε ένα μαγικό και μυστηριακό ταξίδι προς το φως των σκιών, όπου καλούμαστε να αναζητήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη σημερινή ζωή.

Η ΟΜΑΔΑ

Το «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και στο πνευματικό όφελος που μπορούν να αποφέρουν στο ευρύ κοινό που απευθύνονται, αλλά και στην προσφορά σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες ομάδες πληθυσμού (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς). Βασικός στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου σκιών μέσα από τη δημιουργία, ανασύσταση και αναστήλωση κειμένων και παραστάσεων. Η ιστορία της ομάδας ξεκίνησε πριν πέντε xρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο σύντομα δραπέτευσε από τον κλειστό χώρο του αμφιθεάτρου. Η ομάδα πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης, και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης
Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης
Μουσικοί-τραγούδι: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου, Κατερίνα Μιχαλάκη
Γραμματεία: Μάνος Δαμασκηνός

Παραγωγή: Bateau Lavoir. Χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας. Ιλισίων 4, Κηφισιά 14564, Αττική

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πλατεία Αγίου Ανδρέου, Λευκωσίας 40, Κάτω Πατήσια: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα: 20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ: ελεύθερη

Πρόσβαση

Μπορούμε να έρθουμε με συγκοινωνία από την οδό Πατησίων και να κατέβουμε στην στάση Καλιφρονά στην συνέχεια να κατέβουμε την οδό Κνωσού και να στρίψουμε αριστερά στην οδό Λευκωσίας, όπου και θα συναντήσουμε το ἐκκλησάκι στον αριθμό 40.

Με τον ηλεκτρικό: Κατεβαίνουμε στη στάση Αγ. Νικολάου, ανέβουμε την οδό  Ολυμπίας

περνάμε την Αχαρνών, και να συναντήσουμε το εκκλησάκι στην οδό Λευκωσίας.

Πληροφορίες για την παράσταση: 210 8644661, 6987 358561, 6973030523, 6982918925

XOΡΗΓΟΙ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ρ/Σ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη της ενοριακής κοινότητας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

BATEAU LAVOIR

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ