Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 16:01

Η Θ. Λειτουργία του αγίου Ιακώβου όπως τελέστηκε στη μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Το πρωί της 23ης του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., ημέρα τιμής και μνήμης του πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καί μέσα σε κλίμα κατανύξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτων, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευσέβιον Σπουργίτην και Ιερέων της Θεοσώστου ημών επαρχίας ετέλεσε εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά την αρχαιοπρεπή Θείαν Λειτουργίαν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείτο κατά τούς πρωτοχριαστιανικούς χρόνους εις την περιοχήν των Ιεροσολύμων και ανήκει εις τον Δυτικόν Συριακόν Λειτουργικόν Τύπον.

Εις το Ιερόν Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αφού ευχαρίστησε τον λειτουργούντα Αρχιερέα, ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στην αρχαιοπαράδοτη αυτή Θεία Λειτουργία η οποία φέρει και το όνομα του σήμερον τιμωμένου Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και η οποία μας μεταφέρει στους πρώτους εκείνους χρόνους κατά τους οποίους οι εις Χριστόν πιστεύοντες είχαν εις την ζωήν των ως προτεραιότητα τον Χριστόν και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τόσες εκτεταμένες ευχές και δεήσεις.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο Άγιος Ιάκωβος είναι ο πρώτος Ιεράρχης της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και αποτελεί τη μορφή εκείνη που μας συνδέει με τα υψηλά νοήματα της βιβλικής συνδέσεως δύο εποχών Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Είναι εκείνος που μεταξύ των άλλων μας λέει ότι αν κανείς λέει ότι πιστεύει στον Χριστό, αλλά έχει στερημένη αυτήν την πίστιν από την ομολογίαν και την πιστότητα των έργων που πρέπει να την ακολουθούν και να την αποδεικνύουν, τότε νεκρούται πίστεως.

Η πίστις η εν Χριστῷ, η πίστις η οποία ζωοποιεί, η πίστις η οποία ανακαινίζει τον άνθρωπον, η πίστις η οποία καθιστά τον άνθρωπον θεούμενον, αγιαζόμενον, φωτιζόμενον υπό του Θείου Φωτός πρέπει να συνοδεύεται από την πράξιν της ζωής. Δηλαδή εις την πράξιν πρέπει να εφαρμόζουμε αυτό που ομολογούμε ότι πιστεύουμε. Μόνον τότε εις την ζωήν μας θα ενεργείται το μυστήριον της σωτηρίας, μόνον τότε θα ενυπάρχει εις τον νουν και εις την καρδιάν μας αυτή η χάρις η φωτιστική, η αγιαστική, η καθαρκτική που θα μας οδηγεί εις την θέωσιν και εις την βίωσιν του μυστηρίου της σωτηρίας .

Όταν λέμε ότι πιστεύουμε εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και ο Χριστός λέει ότι πρέπει να αγαπάμε και τους εχθρούς μας, ότι πρέπει να είμαστε άνθρωποι της προσευχής, όταν μας λέει ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού και να μην είμαστε οι ολιγοπιστούντες, όταν μας λέγει ότι δεν πρέπει να μας συνθλίβει η καθημερινότης του βίου μας και εμείς δεν κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, τότε πως θα έχουμε εις την ζωήν μας χάριν και ευλογίαν Θεού, πως θα έχουμε καρποφορίαν πίστεως, πως θα έχουμε αποτελέσματα πίστεως εις την ζωήν μας;

Η σημερινή ημέρα, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, είναι μια ευκαιρία καθώς πλησιάζουμε και εις την μεγάλην εορτήν του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος Δημήτριος έδωσε τα πάντα δια τον Χριστόν και απέδειξε ότι είχε πίστιν επιβεβαιωμένη και μαρτυρουμένη δια του έργου με καρυφαία αυτήν την ομολογίαν του, την οποίαν εκράτησε σταθεράν.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να ευχηθεί τα δέοντα εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνα, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 25 έτη Αρχιερατείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ