Πτυχές της συζήτησης γύρω από τη θεία Κοινωνία στην εποχή του κορονοϊού επιχειρεί να αναδείξει ένα από τα  μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο.

Το Associated Press, σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες, παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στον ορθόδοξο κόσμο σχετικά με τη θεία Κοινωνία και τον τρόπο που οι πιστοί μεταλαμβάνουν από το κοινό Ποτήριο, φιλοξενώντας απόψεις από ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο αλλά και τη γνώμη ειδικών επιστημόνων.

Από τις θέσεις των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου μέχρι τη Γεωργία αλλά και τη μακρινή σε εμάς Αιθιοπία, το Associated Press μεταδίδει την απροθυμία των Ορθοδόξων Εκκλησιών για αλλαγή του τρόπου μετάληψης και την κοινή γραμμή που αυτές κρατούν σχετικά με τη διατήρηση της παράδοσης αιώνων για τη χρήση της κοινής λαβίδας.

Αντίθετα, “περισσότερο πραγματιστική” χαρακτηρίζει το διεθνές πρακτορείο την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, για χρήση πολλαπλών λαβίδων, μίας για κάθε πιστό, μεταφέροντας, μάλιστα, τη δήλωση του ίδιου πως η θεία Κοινωνία είναι πιο σημαντική από τον τρόπο μετάληψής της.

Από την πλευρά της επιστήμης, το AP μεταφέρει την άποψη του επίκουρου καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ζήτημα της θείας κοινωνίας μπορεί να λυθεί μόνο με πολλή συζήτηση, θεολογική κυρίως, συμπληρώνοντας πως μόνο η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει λύση.

Ετικέτες: