Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την 5η Μαΐου η μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του εν όρει Δομβούς στην ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου την Κύμη.

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο ευσεβής λαός της Κύμης τίμησε τον Όσιο Σεραφείμ εις ανάμνησην γενομένου θαύματος που συνέβη πριν 150 χρόνια, όπου οι κάτοικοι απελπισμένοι ζητούσαν την βοήθεια του Οσίου Σεραφείμ να πρεσβεύει να σωθούν οι καλλιέργειες από την επιδρομή ακρίδων.

Με την βοήθεια και μεσιτεία του Οσίου, είχε ως αποτέλεσμα τα σμήνη των ακρίδων να πάρουν τον δρόμο προς την θάλασσα και να πνιγούν και να διασωθούν οι καλλιέργειες από τον αφανισμό.

Έκτοτε τιμάται η μνήμη του Οσίου Σεραφείμ με την καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων από τους 4 Ναούς της Κύμης με σημείο συνάντησης τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Εν συνεχεία με λιτανευτική πομπή πορευομένων των πιστών προς τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, ετελέσθει ο Αρχιερατικός Εσπερινός με την συμμετοχή κλήρου και λαού της Κύμης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Την δε κυριώνυμο ημέρα μετά την Θεία Λειτουργία τελείται ο Αγιασμός και μετά ραντίζονται οι καλλιέργειες και ακολούθως με την συμμετοχή των πιστών, γίνεται λιτανευτικά η επιστροφή των ιερών εικόνων στους Ιερούς Ναούς της Κύμης.

του Δημήτρη Πετρογιάννη

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: