Τον Αθηναίο Άγιο νεομάρτυρα Μιχαήλ Πακνανά τον κηπουρό, τίμησε και εόρτασε σήμερα η πόλη των Αθηνών. Με πανηγυρική θεία λειτουργία που τελέστηκε μέσα στο Ολυμπιείο, στον τόπο δηλαδή που μαρτύρησε ο Άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ και όπου εκεί ευρίσκονται ακόμη τα λείψανα του Αγίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, ο π. Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, που με αναμμένα κεριά στα χέρια, δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Ο π. Μάξιμος αναφέρθηκε στον Άγιο Μιχαήλ τον Αθηναίο λέγοντας πως “είναι μεγάλη ευλογία, εδώ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του πολιτισμού να τελούμε λατρευτική σύναξη και να τιμάμε το νεομάρτυρα Μιχαήλ Πακνανά, λίγα μόλις μέτρα από τον τόπο όπου μαρτύρησε για την ορθόδοξη πίστη. Το να μην πιστεύει κάποιος είναι δικαίωμά του, όπως επίσης και το να πιστεύει σε μια άλλη θρησκεία. Αλλά ο καθένας οφείλει να σέβεται τα “πιστεύω” του άλλου. Για να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά, πρέπει να σεβόμαστε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Εδώ είναι η ιστορία. Αν εμείς σιωπήσουμε, οι λίθοι κεκράξονται.”

Έκλεισε ευχαριστώντας τους υπευθύνους του αρχαιολογικού χώρου για την παραχώρηση του χώρου για την κατ’ έτος τέλεση της ευχαριστιακής σύναξης στη μνήμη του Αγίου Μιχαήλ και ευχήθηκε “να δώσει ο Θεός και να φανερωθεί ο Άγιος ώστε να προσκυνούνται και τα τίμια λείψανά του.”

Λίγα λόγια για τον Άγιο Μιχαήλ τον Αθηναίο
Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς (ή Μπακνανάς), γεννήθηκε στην Αθήνα από ενάρετους γονείς περί το 1750 μ.Χ. και έζησε στη συνοικία της Βλασσαρούς, η οποία βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη, στο σημερινό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Λόγω της πενίας των γονέων του, έμεινε αγράμματος και έγινε κηπουρός.

Κάποια ημέρα ενώ επέστρεψε στην Αθήνα από κάποιο χωριό όπου είχε πάει για δουλειά, συνελήφθη από τους Τούρκους φύλακες και συκοφαντήθηκε ότι μετέφερε κρυφά μπαρούτι για τους επαναστάτες Έλληνες. Οδηγήθηκε στον κριτή όπου διαμαρτυρήθηκε για την αδικία εις βάρος του, αλλά καταδικάστηκε εις θάνατον εκτός και εάν εδέχετο να αρνηθεί την πίστη του και να ασπασθεί το Μωαμεθανισμό, οπότε και θα έσωζε τη ζωή του. Όμως ο ευσεβής και έντιμος εκείνος Αθηναίος, απαντούσε σε ύφος αγέρωχο στις συνεχιζόμενες απειλές των Τούρκων με την χαρακτηριστική φράση, «Δεν τουρκεύω».

Καταδικάσθηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης χαίρων και ευχαριστών τον Κύριο που τον αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου. Στην αρχή ο δήμιος χτύπησε τον Άγιο με αντεστραμμένο ξίφος στο λαιμό για να τον εκφοβίσει, προσδοκώντας την μεταστροφή του. Όμως ο γενναίος μάρτυρας τον παρότρυνε με θάρρος λέγοντας «Χτύπα για την πίστη». Και όταν ο δήμιος έβαλε το μαχαίρι του στον τράχηλο του Αγίου και τον πλήγωσε λίγο άκουσε από το στόμα του Αγίου την ίδια φράση «Χτύπα για την πίστη». Τελικά ο δήμιος απέτεμε τη σεπτή κεφαλή του το 1771 μ.Χ., χαρίζοντάς του το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου και πλουτίζοντας την Εκκλησία των Αθηνών με ένα καλλίνικο μάρτυρα.

Στην πρώτη κολώνα του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, διακρινόταν το ακόλουθο επιγραφικό χάραγμα: «1771 Ιουλίου 9 απεκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης».

Το 2003 ανακηρύχθηκε προστάτης των διαιτολόγων και διατροφολόγων. Προς τιμήν του, ένας από τους κεντρικότερους δρόμος στη συνοικία της Αθήνας «Νέος Κόσμος» φέρει το όνομά του (Οδός Μπακνανά), καθώς και η παρακείμενη στάση του τραμ.

Ετικέτες: