Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 | 6:52

Η εορτή της Ανάστασης του Λαζάρου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Με επίκεντρο το πανέμορφο οικισμό του Ευαγγελισμού Λαγκαδά, εορτάστηκε κατά το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το γεγονός της εγέρσεως του αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου, πρώτου Επισκόπου Κιτίου.

Η περιοχή και οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού τιμούν και εορτάζουν όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο Λάζαρο, τον οποίο και θεωρούν ως μέλος των οικογενειών τους αποκαλώντας «Παππού Λάζαρο» ενώ λόγω των πολλών θαυμαστών γεγονότων που έχει επιτελέσει όλοι έχουν να διηγηθούν και μία προσωπική εμπειρία της βοήθειας που τους παρείχε, και ως έκφραση ευγνωμοσύνης οι πρόγονοι τους, όταν ως πρόσφυγες μετά από τον ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή ανήγειραν το Ιερό Παρεκκλήσιο, εις το οποίο και φυλάσσεται η παλαιά εικόνα του Αγίου Λαζάρου καθώς επίσης και τα αποτυπωμένα στο βελούδινο καταπέτασμα της Ωραίας Πύλης ίχνη από τις παλάμες του Αγίου, σαν μαρτυρία του γεγονότος της θαυμαστής εμφάνισης του πριν από χρόνια σε παιδιά που ευρισκόντουσαν εις το προαύλιο του Ναού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε με περισσή λαμπρότητα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, και εν συνεχεία υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ευαγγελισμού πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λαζάρου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι μας από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922, ενώ την ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και εφέτος προσήλθε από πολλά μέρη της Μακεδονίας με περισσή αγάπη και ευλάβεια για να λάβει μέρος προσευχιτικός σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, οι Τοπικοί Άρχοντες, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ευαγγελισμού ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους Φορεσιές και κρατώντας τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εδέχθη στο Επισκοπείο το κατηχητικό τμήμα των μικρών παιδιών της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδά, τα οποία και του τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Λαζάρου, δίδοντας έτσι και αυτά, με τον δικό τους τρόπο, το μήνυμα της Αναστάσεως του Λαζάρου και συνεχίζοντας την διατήρηση των παραδόσεων της πατρίδος μας, οι οποίες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ