Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 | 21:35

Η Εκκλησία της Ελλάδος παρακολουθεί τις ενέργειες της Μόσχας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA/INFO Αντώνης Τριανταφύλλου Με ψυχραιμία παρακολουθούν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος τις κινήσεις και τις «επιθετικές» ενέργειες του Πατριαρχείου της Μόσχας μετά την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η διακοπή μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο που εφαρμόστηκε στις 3 Νοεμβρίου δεν ξένισε το περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου. Η ρωσική Εκκλησία είχε προαναγγείλει ότι θα διέκοπτε την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, αν αυτός προχωρούσε σε αναγνώριση της Ουκρανίας και αλληλογραφούσε με τον Κιέβου Επιφάνιο.

Μια τέτοια ενέργεια δεν είναι πρωτόγνωρη εκ μέρους της Ρωσίας. Το Πατριαρχείο της Μόσχας εδώ και έναν χρόνο έχει διακόψει την κοινωνία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όταν εκείνος χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας και ο Μόσχας Κύριλλος δεν τον μνημονεύει κατά τη Θεία Λειτουργία.

Απέναντι στις πρωτοφανείς μονομερείς δογματικά και εκκλησιολογικά ελεγχόμενες ως προς το κύρος και την ορθότητά τους ενέργειες Μόσχας, δηλαδή την διακοπή του μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και την έκδοση «ταξιδιωτικής οδηγίας» ή μάλλον απαγόρευσης σε Ρώσους προσκυνητές να επισκέπτονται έξι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν αποκλείεται να πάρει θέση η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει από αύριο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται ότι θα ακολουθήσει την στρατηγική του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αφενός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συνεχίσει να μνημονεύει κανονικά τον Μόσχας Κύριλλο, όπως και τον Κιέβου Επιφάνιο, ενώ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι άλλες πέντε Μητροπόλεις που έχουν μπει στα «μαύρα κατάστιχα» της Μόσχας θα συνεχίσουν να θεωρούν ευπρόσδεκτους Ρώσους προσκυνητές κληρικούς και λαϊκούς.

Ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει τεταμένη προσοχή απέναντι σε ενδεχόμενες προκλητικές ενέργειες ή αντικανονικές πράξεις που ενδεχομένως επιχειρήσουν στελέχη του Πατριαρχείου της Μόσχας, όπως έχουν απειλήσει παρασκηνιακά Έλληνες επισκόπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ