Η Εκκλησία οφείλει να ενημερώσει τον λαό

Σε ένα μήνα από σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας δηλαδή, θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου, εκτός των άλλων, να καταλήξει στη θέση που θα τηρήσει στο θέμα των σχέσεων της με το κράτος.

Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας μέχρι και σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος έχει αρκετές φορές αναφερθεί στο θέμα του χωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Σταθερή επωδός αυτής της ρητορικής είναι η σχέση που έχει ο λαός με την Εκκλησία και η στήριξη που προτίθεται να της παράσχει.

Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει η ίδια η Εκκλησία να μπει στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τον λαό και να καταθέσει τα επιχειρήματά της. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να επικαλείται η Ιεραρχία και ο Αρχιεπίσκοπος τη στήριξη του λαού και ο λαός να μην γνωρίζει τι καλείται να στηρίξει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην κοινωνία τρεις απόψεις. Αυτοί που θέλουν να στηρίξουν την Εκκλησία και τάσσονται κατά του χωρισμού, οι «απέναντι» που θέλουν να δουν το «διαζύγιο» να γίνεται πράξη κι αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις αδιάφορα.

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων και από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες, είναι πως στην ουσία δεν γνωρίζουν τι υποστηρίζουν, είτε είναι υπέρ είτε κατά είτε αδιάφοροι.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα «τρέχει».

Αν λοιπόν η Εκκλησία θέλει πραγματικά να βρεθεί μια μόνιμη και αποδεκτή λύση θα πρέπει η ίδια να καταλήξει στα «θέλω» της, να τα κάνει προτάσεις να ενημερώσει γι’ αυτές την κοινωνία και στη συνέχεια να πάει στην κυβέρνηση και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση θα αποφασίζουν και θα νομοθετούν με βάση τις ιδεολογίες και τις θέσεις τους και η Εκκλησία θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις σπεύδοντας εκ των υστέρων να θεραπεύσει τετελεσμένα.

Tagged: