PHOTO: Πατριαρχείο Ρωσίας

Διπλωματική και όχι πραγματική ήταν η ασθένεια που κράτησε τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο στην Ουκρανία την μέρα που συνεδρίαζε στη Μόσχα η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα στο Κίεβο.

Ο μητροπολίτης Ονούφριος ο οποίος όπως χθες αποκάλυψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν ανάμεσα στους αρχιερείς της Ουκρανίας που από το 1991 ζητούσε την παροχή Αυτοκεφάλου, συμμετείχε τελικά στην συνεδρίαση της Συνόδου στη Μόσχα από το γραφείο του στο Κίεβο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ρωσίας ο Ονούφριος δεν ταξίδεψε στη Μόσχα για λόγους υγείας. Όμως τόσο η εικόνα του στα μόνιτορ του ρωσικού Πατριαρχείου όσο και το γεγονός ότι έκανε κανονικά δημόσιες εμφανίσεις στο Κίεβο την ίδια μέρα χωρίς δείχνει ίχνος αδιαθεσίας, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα πως ο μητροπολίτης προτίμησε να μην βγει από την χώρα, υπό τον φόβο της αδυναμίας επιστροφής του σε αυτή.

Όσο περνούν οι μέρες και οι φόβοι πως το Φανάρι δεν θα ολοκλήρωνε τη διαδικασία του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία απομακρύνονται, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί εξωτερικεύουν τις πεποιθήσεις τους, καθιστώντας το κλίμα για την υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας Εκκλησία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα βαρύ.
Είναι ενδεικτικό πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ιερείς δεν μνημονεύουν στις ιερουργίες τους τον Πατριάρχη Κύριλλο (σύμφωνα με το εκεί τυπικό μνημονεύεται ο Πατριάρχης) εξαιτίας των αντιδράσεων των πιστών κάθε φορά που ακούγεται το όνομα του Ρώσου Προκαθημένου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του orthodoxia.info τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και ο επί των εξωτερικών υποθέσεων μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Στέλεχος του Πατριαρχείου της Ρωσίας το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε στο orthodoxia.info πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Ρώσο Πρόεδρο βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η ρωσική προεδρία φέρεται δυσαρεστημένη γιατί παρά το γεγονός πως παραχώρησε στο Πατριαρχείο ικανότατους πόρους ώστε να φέρει σε πέρας έναν παγκόσμιο διπλωματικό μαραθώνιο, εντούτοις το ουκρανικό ζήτημα φαίνεται να κλείνει εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων.

Αν και το βάρος των λανθασμένων χειρισμών αποδίδεται από πολλούς στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το φταίξιμο στον ίδιο τον Πατριάρχη.

Παρατηρητές των εξελίξεων με βαθιά γνώση του παρασκηνίου, σημείωσαν στο orthodoxia.info πως οι ενέργειες της ρωσικής Εκκλησίας μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια διάσωσης του κύρους του Πατριάρχη και του στενού συνεργάτη του παρά με δομημένη στρατηγική.

Για την ώρα το Κρεμλίνο έχει επιλέξει τη σιωπή, σημειώνοντας πως δεν προτίθεται να εμπλακεί σε ένα θέμα καθαρά εκκλησιαστικό.

ΜΕ ΣΙΩΠΗ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Σήμερα, σχεδόν μια μέρα μετά την απόφαση της ρωσικής Συνόδου για διακοπή Κοινωνίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Φανάρι διατηρεί σιωπή.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη πάντως εάν το Φανάρι προτιμήσει τελικά αντι μιας ανακοίνωσης ή μιας απόφασης που θα απαντούσε στις ενέργειες της Μόσχας, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έκδοση του Πατριαρχικού Τόμου.

Άλλωστε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μητροπολίτης του Θρόνου στο orthodoxia.info, το γεγονός πως η Μόσχα επέλεξε την κατά μέτωπο σύγκρουση «λύνει» τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: