Τη δεξιά χείρα του Αγίου Βασιλείου, που φυλάσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υποδέχθηκε απόψε ο ομώνυμος ιστορικός ναός του Αγίου, επί της οδού Μετσόβου στο κέντρο της Αθήνας.

Το ιερό σέβασμα μετέφερε ο Συνοδικός Γραμματέας Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής και υποδέχθηκε στα προπύλαια του ναού ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Κατόπιν το ιερό λείψανο τοποθετήθηκε σε τραπέζιο στον πρόναο όπου τελέστηκε δέηση. Ο Επίσκοπος Μεθώνης ανακοίνωσε στους πιστούς πως το ιερό σέβασμα του Μεγάλου αυτού Πατέρα της Εκκλησίας φυλάσσεται ευοδιάζον στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ενώ τόνισε την σωστική σημασία τον ιερών λειψάνων των Αγίων. Στον εσπερινό που ακολούθησε χοροστάτησε ο κ. Κλήμης, ενώ μίλησε προς τους πιστούς ο αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας αναφερόμενος στο γεγονός της Πρωτοχρονιάς και πως η Εκκλησία δικαιολογεί τον κοσμικό τρόπο εορτής από τους ανθρώπους.

Όπως είπε “Σύμφωνα με την χριστιανική εξήγηση, η Εκκλησία αποδέχεται τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ως χαρμόσυνου γεγονότος για δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι το πέρασμα του χρόνου φέρνει τον πιστό, πιο κοντά στον Κύριο, καθώς με τον θάνατο θα καταργηθεί η αινιγματική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και πλέον θα βλέπει τον Κύριο, πρόσωπο προς πρόσωπον. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι με την Πρωτοχρονιά επιβεβαιώνεται η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, ο οποίος παρατείνει για δεύτερη φορά την έλευσή Του, προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι στην Βασιλεία Του. Με άλλα λόγια η Πρωτοχρονιά ερμηνεύεται ως παράταση του χρόνου ζωής, που δίνει ο Θεός ώστε ο άνθρωπος να μετανοήσει, να αλλάξει τρόπο ζωής και να συντονιστεί με τον δικό Του ρυθμό, την αγάπη”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι “ο χρόνος μπορεί να είναι συνυφασμένος με την φθορά και τον θάνατο, όμως φαίνεται ότι για εμάς τους χριστιανούς αφήνει ανοιχτή την ελπίδα καθώς μπορεί μέσα στο χρόνο ο άνθρωπος μπορεί να μετανοήσει και να βρει τον Θεό. Και αυτό το δικαίωμα μας το δίνει η ενανθρώπηση του Κυρίου μας. Επίσης, μέσα στην προοπτική της κατανικήσεως της φθοράς και του θανάτου, δικαιολογείται και επιβάλλεται η τιμή των λειψάνων των Αγίων της Εκκλησίας. Η κοίμηση ων Αγίων δεν διακόπτει την σχέση του με τον Θεό. Τα λείψανά τους συνεχίζουν να είναι μέλη Χριστού και φορείς των ακτίστων ενεργειών του Θεού, αφού μέσα τους κατοίκησε η χάρις του Αγίου Πνέυματος”.

Το ιερό σέβασμα του Αγίου Βασιλείου θα παραμείνει στο ναό μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2018. Το πρόγραμμα πανηγύρεως δείτε το ΕΔΩ.

Ετικέτες: