Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Αργολίδα τίμησε τον Άγιο Θεοδόσιο τον νέο, στο ομώνυμο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή Παναρίτη Ναυπλίας.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.

Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού και μετά το κήρυγμα, ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Θεοδοσίου καθώς και των ιερών λειψάνων πέριξ της μονής προς ευλογία των προσκυνητών, που κάθε χρόνο συρρέουν κατά χιλιάδες από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα για να τιμήσουν τον Άγιο Θεοδόσιο.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Αργολίδος Ι. Ανδριανός, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Β. Σιδέρης, ο δήμαρχος Αργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, ο τέως νομάρχης Αργολίδος Β. Σωτηρόπουλος, ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης κα.

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

Πρόκειται για ένα μοναστήρι που το συναντάμε ανατολικά από τον Παναρίτη, 8 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου. Ιδρυτής και τιμώμενος Άγιος της μονής υπήρξε ο Αθηναίος ασκητής Θεοδόσιος, που ήταν σύγχρονος του πολιούχου της πόλεως του Άργους Αγίου Πέτρου.

Ο Άγιος Θεοδόσιος γεννήθηκε το έτος 862 μ.Χ. και ήρθε στην Αργολίδα το 880 μ.Χ., όπου ασκήτεψε στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η μονή, μετά από όραμα που είχε δει. Πρώτα έφτιαξε τον μικρό ναό αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Η μονή σήμερα συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες της Πελοποννήσου. Πολλά στοιχεία για την πορεία της μονής δεν έχουμε πιθανών μετά το θάνατο του, γύρω στο 922 μ.Χ.. Η μονή ερήμωσε από μοναχούς. Λειτούργησε πάλι τον 16 αιώνα, βάση γραπτών μαρτυριών, χαρακτηριστικά ο Μαλαξός σε υμνολογικό κείμενο χαρακτηρίζει τον Άγιο ως ‘’κλέος και καύχημα Ναυπλίεων και Αργείων’’.

Στις αρχές της ενετοκρατίας, η μονή μαζί με άλλα μοναστήρια θα δοθεί στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση. Το 1835 η περιουσία της μονής περιήλθε στο κράτος και το μοναστήρι περνά στις διαλυμένες μονές της Αργολίδας. Ανασυστήθηκε και πάλι ως γυναικεία το έτος 1942 από τον Μητροπολίτη Αργολίδος τον μακαριστό Ιωάννη Παπασαράντο. Στο μέσο της μονής δεσπόζει το καθολικό που αποτελεί οικοδόμημα Βυζαντινών χρόνων ,δίχως όμως να αποκαλύπτει την ηλικία του.

Στο Ιερό του καθολικού σώζεται μία αγιογραφία του Αγίου 16 αιώνος. Στο περίβολο του μοναστηριού και στο παρεκκλήσι του Προδρόμου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, φυσικά το ιερό λείψανο το είχαν πάρει όπως συνήθως έκαναν οι Λατίνοι, σώζεται μικρό τεμάχιο του Αγίου και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τις μοναχές.

Πάνω από το παρεκκλήσιο του Προδρόμου, έχει ταφεί ο Μητροπολίτης Αργολίδας Ιωάννης, ο ανακαινιστής της μονής, καθώς κι άλλοι αρχιερείς της Μητροπόλεως. Νοτιότερα της μονής βρίσκεται σπηλιά όπου εκεί ο Άγιος βρήκε καταφύγιο όταν ήρθε στην Αργολίδα.

Ετικέτες: