Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 | 5:21

Η ανακομιδή λειψάνων του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, η μνήμη της ευρέσεως και ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του νεοφανούς και θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας .

Την Τρίτη το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, όπου το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής.

Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και η Λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών ευλαβών πιστών από την πόλη της Λαμίας, καθώς και των στελεχών των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός νέων, υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας κ. Χρήστου Τσιρίγκα και του Λαμπαδαρίου του Ναού του Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας κ. Παύλου Λιάσκου.

Ιδιαίτερη ευλογία απετέλεσε για όλους η παρουσία τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολις μας ως ατίμητο θησαυρό.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους παρισταμένους πιστούς και τους νέους, καθώς και σ’ αυτούς που παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας ,αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή, σταθείς στο σημείο, όπου ο Κύριος διαβεβαιώνει τους μαθητάς του, ότι η δική Του οδός είναι στενή και τεθλιμμένη, αλλά μέσω αυτής ο άνθρωπος οδηγείται στην αιώνιο και αληθινή ζωή.

«Την οδό αυτή ακολούθησε και ο σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά, ο τιμώμενος Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ. Έζησε μια ζωή με ταλαιπωρίες και θλίψεις για την πίστη του στον Χριστό, αλλά απέκτησε την εν Χριστώ ελευθερία και την ώρα του μαρτυρίου του ο Θεός τον όπλισε με δύναμη και οδηγήθηκε στην αιώνιο ζωή. Ο Άγιος Εφραίμ είναι πρότυπο πίστεως και υπομονής για τη ζωή των χριστιανών», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο του Αγίου και στην από Θεού αποκάλυψη των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του μετά από 500 χρόνια και εξιστόρησε ένα από τα αμέτρητα θαύματα του Αγίου.

«Ο Άγιος θαυματουργεί αδιακρίτως σε όσους επικαλούνται το όνομά του», τόνισε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στην ευλάβεια του Φθιωτικού λαού προς τον Άγιο Εφραίμ. Εξέφρασε δε τη χαρά του που πολλά ζευγάρια δίνουν στο παιδί τους το όνομα Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο Παρεκκλήσιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους Καλή και ευλογημένη Χρονιά με πλουσία την ευλογία του Αγίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί με ευλάβεια προσκύνησαν την Ιερά εικόνα και το Ιερό λείψανο του Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού και ακολούθως προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα και καφές.

Κατά την διάρκεια του κεράσματος στη Μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ομαδάρχες και τις ομαδάρχισσες των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Ποιμενάρχης μας με θερμά και πατρικά λόγια ευχαρίστησε όλους τους νέους και νέες που προσέφεραν εθελοντική υπηρεσία καθ’ όλο το διάστημα της κατασκηνωτικής περιόδου 2017 , η οποία φιλοξένησε δωρεάν 500 και πλέον παιδιά της Φθιώτιδος, όπου χάρις στην αγάπη τους και την προσφορά τους προς τα παιδιά μας ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

Ωμίλησε για τα οφέλη της κατασκηνωτικής ζωής, το γεγονός ότι οι ίδιοι γίνονται παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά και τους συμβούλεψε να μην απομακρυνθούν ποτέ από την Εκκλησία, διότι μόνο κοντά στο Χριστό θα βρουν χαρά, ανανέωση και δύναμη. Αναφέρθηκε ακόμα στις παγίδες που κρύβει η κοινωνία μας για τα νέα παιδιά και τους εκάλεσε να έχουν έντονη, συνειδητή πνευματική ζωή και τους ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγίου Εφραίμ.

Ως αντίδωρο ευχαριστιών και αγάπης ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στους 62 νέους και νέες χρηματικά δώρα ύψους 6.200 ευρώ καθώς και το ημερολόγιο τσέπης του νέου έτους, ευχόμενος καλή χρονιά και καλή πρόοδο στη ζωή τους.

Η όμορφη σύναξη έκλεισε με επίκαιρα τραγούδια, τα οποία οι ομαδάρχες και οι ομαδάρχισσες με την καθοδήγηση των αρχηγών τους τραγούδησαν στον Σεβασμιώτατο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ