Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 12:41

Η Ανάσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας στα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σε αναστάσιμο κλίμα, όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τελέσθηκαν σήμερα το πρωί στα Τίρανα, τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού της Αναστάσεως.

Ο ναός που κατασκευάστηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, με επιρροές από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως είναι το ζωντανό σύμβολο της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στην γειτονική χώρα.

«Η παρούσα ημέρα επισφραγίζει μια ιστορική περίοδο πάθους, ταφής και αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος που σημείωσε πως «Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι σε μια εποχή αβεβαιότητος και αναταραχών η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας με την παρουσία της και τις πολύπλευρες κοινωνικές πρωτοβουλίες της, τόνωσε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του ορθοδόξου λαού και γενικότερα της αλβανικής κοινωνίας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο στους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στο κτίριο του νέου Καθεδρικού των Τιράνων για τον οποίο ευχήθηκε να καταστεί «σύμβολο μιας Ορθοδοξίας ανοικτής στην οικουμένη, στον σύγχρονο κόσμο». Χώρος όπου θα βιώνεται και θα κηρύσσεται το Μυστήριο του εν Τριάδι Θεού, εν Χριστώ, η Θεία Οικονομία δια του Αγίου Πνεύματος, αληθινό φυτώριο πνευματικής καλλιέργειας πιστών, με αναστάσιμη συνείδηση που αγκαλιάζει όλη την οικουμένη και ακτινοβολεί την αλήθεια την δύναμη και το κάλος της Ορθοδοξίας.

Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη που χαιρέτισε προσωπικά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα, αποτελεί «αποδειξιν του ότι η Ανάστασις είναι πραγματικότης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας, η άλλοτε σχεδόν νεκρά, μετά τους αθεϊστικούς διωγμούς ήδη εβρίσκεται ζώσα και πλήρης δυναμισμού και δημιουργικότητος».

Μάλιστα ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για «θαύμα αναγεννήσεως» αναφερόμενος στην περίπτωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν γι αυτό, με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της Θείας Λειτουργίας των εγκαινίων παρακολούθησε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, δείγμα του κύρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας παρά τις επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται από ακραία στοιχεία.

Στο συλλείτουργο που ακολούθησε των εγκαινίων προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με συλλειτουργούς τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Σερβίας και Ρουμανίας, τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου, Αθηνών και Πολωνίας, καθώς και τον οικοδεσπότη Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ