3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ

Μια συγκινητική εκδήλωση για τα τρία χρόνια από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συριοιακωβίτη Επισκόπου Ιωάννη, έλαβε χώρα απόψε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Μια εκδήλωση που, όπως ανέφερε και ο τίτλος της, έγινε “κόντρα στη λήθη” του χρόνου και αποτέλεσε μια ευκαιρία να ενωθούν πολλές φωνές μαζί και να στείλουν ένα μήνυμα στα πέρατα του κόσμου.

Η βραδιά διοργανώθηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό “Πεμπτουσία” σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπαλαμάντ και παρευρέθησαν Επίσκοποι της Ελλαδικής Εκλλησίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ,ο Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, μοναχοί και μοναχές από μοναστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ιερείς από διάφορες μητροπόλεις, ο πρέσβυς της Ουκρανίας και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το αμφιθέατρο αλλά και το φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Το πρόγραμμα άνοιξε με εκκλησιαστικούς ύμνους από την την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ) και την χορωδία των Πατέρων της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Όρους Χαματούρα του Λιβάνου υπό την Διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεωργίου Κωνσταντίνου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του κ. Νικολάου Γκουράρου, Διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού “Πεμπτουσία” και του Αρχιμ. Ιακώβου Χαλίλ, Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας του Μπάλαμαντ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου, Αρχιμ. Μωυσής, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλεπίου και ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην σχέση του Μητροπολιτου Παύλου με το Άγιο Όρος και τη Μονή Βατοπαιδίου.

‘Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και τα μοναστήρια της. Αγαπούσε την Ορθοδοξία όπως βιώνεται στην Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. Έλεγε στους μαθητές του πως, για να γίνουν καλοί θεολόγοι έπρεπε να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Ως Μητροπολίτης δεν λησμόνησε το Άγιο Όρος. Συνδέθηκε με πολλές Μονές και Γέροντες του Αγίου Όρους. Φιλοξενήθηκε πολλές φορές στη Μονή μας, ήταν πολύ φιλακόλουθος, γνώστης της βυζαντινής μουσικής και ταπεινός πολύ. Θεωρούσε τον μοναχισμό ως, την βάση και την κύρια αναγεννητική δύναμη της Εκκλησίας  Τα 3 χρόνια που έχουν περάσει από την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του, φαίνονται σαν χθες. Άραγε πως να νιώθει, αν είναι ακόμα ζωντανός;”

Πολύ θεολογική και συγκινητική ήταν ο ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, με θέμα: “Διωγμός και μαρτύριο, η δόξα της Εκκλησίας”.

Ενδιάμεσα των ομιλιών προβλήθηκαν στιγμιότυπα από συνεντεύξεις του Μητροπολίτη Χαλεπίου και από αντίστοιχες εκδηλώσεις στήριξεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάστικε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από την λαογραφική ομάδα νέων “Τζιβαέρι”

Η βραδιά έκλεισε με ομιλία από τον Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Σιλουανό, που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου.

Τέλος, συντάχθηκε και διαβάστηκε Ψήφισμα για την τριετή διεθνή σιωπή απέναντι στην πράξη της απαγωγής των δύο μητροπολιτών, που απήχθησαν πριν από τρία περίπου χρόνια ενώ επέστρεφαν στο Χαλέπι από την Τουρκία.

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του εκπροσώπου του Πατριαρχη Αλεξανδρείας, Μητροπολίτου Γουινέας κ. Γεωργίου, ο οποίος αποχώρησε φανερά ενοχλημένος από την εκδήλωση, πριν ξεκινήσει!